Корпорација Тактичко ракетно наоружање: најновије ракете за авијацију и флоту

0
(0)

01.02.2012. –

Ускоро ће ратно ваздухопловство Русије, између осталог ловци-пресретачи МиГ-31БМ, добити најновију тактичку ракету коју је разрадила корпорација Тактичко ракетно наоружање. Ово је саопштио главнокомандујући ратним ваздухопловством генерал-пуковник Александар Зелин.

Данас је Тактичко ракетно наоружање један од лидера у разради и производњи овог типа наоружања. Увођењем нове ракете у наоружање потенцијал ратног ваздухопловства битно ће се увећати, истакао је генерал Зелин у свом излагању на свечаном окупљању посвећеном 10-годишњици корпорације. У датом случају реч је о ракети класе ваздух-ваздух великог домета РВВ-БД, истиче генерални директор корпорације Тактичко ракетно наоружање Борис Обносов.

Висока аеродинамичка својства РВВ-БД и коришћење дворежимског ракетног мотора на чврсто гориво уз њену стартну масу до 510 килограма омогућава да се осигура домет лансирања до 200 километара, док код Р-33Е он износи 120 километара. Систем за навођење ракете са радиокорекцијом и активним радилокационим самонавођењем у коначној деоници путање лета осигурава погађање циља под свим угловима, у суловима радиоелектронских сметњи, на површини земље и воде, између осталог са вишеканалским гађањем по принципу „лансирао-заборавио“. Управо постојање свих тих фактора објашњава високу заинтересованост војних пилота за скорији завршетак њеног тестирања.

Међу најновијим разрадама корпорације Тактичко ракетно наоружање налази се и крстарећа ракета ваздушног базирања. Јасно је да је из разумљивих разлога информација о њеним карактеристикама врло ограничена. Ипак зна се да је реч о развоју ракете породице Х-55, што ће дати принципијално нове бојеве могућности руској даљној авијацији. Пошто ово аутономно високопрецизно оружје великог и средњег домета може да испуни функцију стратешког ненуклеарног одвраћања. Корпорација Тактичко ракетно наоружање много пажње поклања стварању нових противбродских ракета, истиче Борис Обносов.

У том правцу такође радимо. Познате су наше разраде – комплекси Москит-Е и Уран-Е. Овде ми прилично успешно напредујемо. На последњој изложби такође је била показана ракета Х-35УЕ. У суштини то је ракета нове генерације. Пошто по домету и заштићености од ометања она два пута превазилази свој претходни аналог.

Тренутно државна испитивања нове ракете Х-35УЕ приводе се крају. Тако да ће ускоро ратна морнарица добити ово „грозно“ оружје. Интересовање страних наручилаца за производе корпорације врло је високо, и не чуди што последњих година удео извоза у општем обиму стабилно износи око 40%.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКСКЛУЗИВНО: Са руском ловачко-бомбардерском авијацијом у Латакији (видео)

0 (0) Погледајте ексклузивне снимке руске ловачко бомбардерске авијације са аеродрома у Латакији. [youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=HSXuNTwnxuI“] …

Руско ратно ваздухопловство на Криму разместило 30 борбених авиона

0 (0) Командант 4. команде Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Андреј ЈУДИН: Нова авио-формација ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend