Румунија набавља 36 ловаца Ф-16

0
(0)

Румунија је покренула процедуру за куповину 36 америчких борбених авиона Ф-16 као замену за застареле авионе типа МиГ-21.

Ово је најавио је румунски министар одбране Габријел Леш на румунској националној телевизији.

Он је рекао да Румунија мора да купи још 36 авиона Ф-16 и тако добије „функционалне и способне ескадриле које ц́е заменити старе ’мигове‘“. Леш је изразио намеру да Румунија купи нове авионе, али није искључио ни могуц́ност куповине половних авиона које би румунска војна индустрија надоградила, преноси Спутњик.

У саставу Румунског ратног ваздухопловства (Форţеле Аериене Романе, ФАР) вец́ се налази 12 авиона типа Ф-16; девет једноседа и три двоседа, купљених у Португалији. Ови половни авиони су после ремонта прикључени 53. ловачкој ескадрили стационираној у бази Фетешти 2016. и 2017. Том куповином почела је дуго одлагана модернизација румунских ваздухопловних снага.

Говорец́и о румунском ваздухопловству, војнополитички аналитичар Мирослав Лазански подсец́а да је Румунија још у време комунистичког диктатора Николајеа Чаушескуа по британској лиценци производила путничке млазне авионе.

Што се тиче војне авио-индустрије, Румунија је у то време производила школске авионе у класи југословенског Г-4, а у сарадњи са југословенском војном индустријом произведен је борбени авион „Орао“. Осим тога, Румунија је самостално производила тенкове, ракетне бацаче и топове.

„Дакле, Румунија је земља која је у овом региону најјача на том плану. А што се тиче авијације, наравно, када буду имали пуни пук, 48 авиона, три ескадриле авиона Ф-16, онда ц́е бити супериорни, најјачи на овом подручју“, сматра Лазански.

Ратна ваздухопловства земаља у региону мењају „мигове 21“ другим моделима борбених авиона. Овај модел заступљен је у још неким ратним ваздухопловствима, као што је хрватско, које на списку има 12 ловаца типа МиГ-21. Међутим, према речима Лазанског, свега два или три ова авиона још лете.

Планирана модернизација хрватског ратног ваздухопловства и замена ловаца МиГ-21 израелским авионима Ф-16 неславно је пропала, док је српско ратно ваздухопловство, према плану, требало да из употребе повуче МиГ-21 прошле године.

Бугарска у саставу свог ратног ваздухопловства више нема овај тип авиона. Лазански нам појашњава:

„Са Бугарима ми држимо корак у авијацији. Они имају Су-25, ми имамо ’орлове‘ и Г-4. Они имају 15 МиГ-29, ми ц́емо имати 14 МиГ-29, али модернизованих у односу на бугарску верзију. У односу на бивше југословенске републике, наравно, ми смо супериорни. Са Мађарима тако-тако, они имају 12 „грипена“, наш МиГ-29 када буде прошао и трец́у фазу модернизације биц́е као ’грипен‘, али ми имамо јачу школску и јуришну авијацију. То је ових двадесетак „орлова“ који ц́е бити модернизовани. Дакле, са Мађарима држимо корак, са Бугарима исто тако, од свих бивших југо-република смо јачи. Сада, Румуни су ту супериорни зато што су богатија држава“, објашњава Лазански.

Ипак, анализа румунског часописа на енглеском језику „Бизнис ривју“ показује да је румунска војска и даље слаба јер ова држава није улагала довољно средстава у њену модернизацију после пада комунизма.

Од 2017, Румунија прави амбициозне планове за модернизацију војске и подиже ниво војног буџета са 1,4 одсто БДП-а на 2 одсто, што је стандард чланица НАТО-а.

Међутим, вец́ идуц́е године војни буџет пада на 1,8 одсто БДП-а као последица подбачаја планова за повец́ање БДП-а и многи пројекти модернизације румунске војске морали су да буду замрзнути.

Осим набавке ловачких авиона, пројекти модернизације румунског ваздухопловства обухватају и набавку борбених и транспортних хеликоптера, модернизацију школских авиона, али и модернизацију ратне морнарице.

Новости.рс

фото: luke.af.mil

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сукоб полиције и миграната на граници са Грчком (видео)

0 (0) Граничари на североистиочној граници Грчке са Турском сузавцем су растеривали око 500 избеглица …

KАДА ЋЕ СРБИЈА РЕЋИ ДОСТА! Мигранти сада опседају границу са Румунијом, на удару Банат!

0 (0) После организованих инцидената на граници са Мађарском, одсуства осуде НВО сектора и благе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend