fbpx

Косачов: Потребна корекција међународног права због Косова

0
(0)

Шеф Међународног комитета руског Савета Федерације Константин Косачов оценио је данас да је потребна корекција система међународног права, а као пример поменуо је ситуацију у вези са једностраним проглашењем независности Косова.

Како је објаснио, многе земље испољавају двоструке стандарде када је реч о питањима признавања независности држава и права народа на самоопредељење.

Као пример, Косачов је навео ситуацију у вези са самоопредељењем Косова, „које су признале оне земље које истовремено не признају право житеља Крима на самоопредељење“, пренео је Спутњик.

Косачов сматра да систем међународног права преживљава кризу, да више не може да одговори на савремене изазове, и да му је потребна корекција.

„Савремено међународно право више није у стању да одговори на савремене изазове. Уочавамо кризу међународног права, ако хоћете, залазак постјалтинског система међународног правца. Свету је, очигледно, потребна пажљива, промишљена, системска ревизија међународног права, размишљање о ономе што се догодило и о томе како би овај систем требало да изгледа убудуће“, рекао је Косачов током расправе у Савету Федерације.

Кошачов је подсетио да принцип немешања у унутрашње послове држава „представља општеприхваћени принцип међународног права, али да није утврђено ни шта је то мешање у унутрашње послове, нити је одређен сам појам унутрашњих послова у међународном праву“.

„Сећамо се како је протицало саветовање Организације за европску безбедност и сарадњу у Хелсинкију 1975. године. Сада је, према мом уверењу, дошло време да се иде ка томе да се сазове нови општеевропски самит, својеврсни Хелсинки 2.0, током којег би били препознати одређени проблеми и покренуте дискусије о томе“.

Он је додао да „када се на тас ваге с једне стране постави принцип територијалне целовитости држава, а с друге принцип самоопредељења народа, избор мора да буде ка варијанти решавања спора која је повезана с најмањим степеном нарушавања људских права“.

Косачов је рекао да су руски посланици већ разговарали с француским колегама о неопходности разматрања међународних правних норми.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *