Косјерић: Потрован народ умире таквом брзином да свештеник не стиже да одржи обреде (видео)

5
(1)

Општина Kосјерић је најсевернија општина у златиборсом округу. Има око 12 хиљада становника. Упркос томе што је у овој општини смештено неколико значајних предузећа као што су: цементара „Титан“, металска индустрија „Елкок“, као и хемијска и текстилна индустрија највише становника живи од пољопривреде, воћарства и сеоског туризма.

Велики проблем грађанима праве идустријски погони који загађују ваздух у Kосјерићу због чега ова општина спада у најзагађеније општине у Републици Србији.

Велики проблеми су почели оног тренутка када је цементари „Титан“ дозвољено да користи као гориво: угаљ, мазут и петрол кокс. И ту није крај… Цементара је тражила дозволу да као енергент користи комунални отпад. Грађани су се тада организовали и основали удружење Еколошки покрет Kосјерића. Активисти овог удружења су с грађанима у кратком времену сакупили 5000 потписа против спаљивања комуналног отпада у цементари, затим су организовали протест, трибине и јавне расправе о штетности спаљивања комуналног отпада у цементарама.

Из цементаре истичу да је овај поступак у функцији збрињавања комуналног отпада.

Марија Благојевић, из Еколошког покрета Kосјерић каже: – У том процесу се од једног отпада добија други отпад који је вишеструко опаснији од комуналног отпада. То је процес у коме се не може спречити пролазак, кроз филтере, у ваздух тешких метала, као што је на пример жива. Превише је еколошких проблема за овако малу и лепу планинску средину. Резултати мерења кажу да смо ми прекомерно загађена средина велики број дана у години. Надамо се да ћемо добити информације и која се загађења налазе у тим честицама прашине. Ми и даље не знамо које све тешке метале и опасна хемијска једињења оне садрже.

Нико у граду није задовољан квалитетом ваздуха. Ми немамо ништа против цементаре ми само желимо да спречимо да се комунални отпад спаљује у цементари. За потребе цементаре „Титан“ увозио би се комунални отпад из других земаља. Цементара није спалионица и нема потребну опрему да би се спаљивање вршило безопасно. – каже Данијела Димитријевић, становница Kосјерића.

Жарко Ђокић, председник општине Kосјерић каже: – Грађани се жале на квалитет ваздуха и сматрају да је цементара „Титан“ највећи загађивач. Постоје и остали загађивачи предузећа која се баве металском, хемијском и текстилном производњом. Ми још нисмо утврдили ко је највећи загађивач али тежимо томе. Фабрика цемента „Титан“ нема дозволу за спаљивање комуналног отпада и надамо се да у блиској будућности и неће добити дозволу.

Фабрике цемента се углавном граде на великој удаљености од градова а ова наша је на мање од један километар од центра Kосјерића. Овде је стицајем околности на једном месту био лапорац, глина и кречњак који су основне сировине за производњу цемента. У свим цементарама се свесно отвара помоћни димњак који неконтролисано испушта у ваздух све. Зашто? Па да не би дошло дпо пуцања трећег или четвртог прстена јер електрофилтер има своје могућности. – истиче Бранислав Тулимировић, бивши радник цементаре „Титан“.
У Kосјерићу су климатске промене страховите велике. Тамо где се налази фабрика мења се конфигурација земљишта. Ми више лета немамо зиме трају више од шест месеци . Имамо да нас десет дана огреје сунце и то је све! Много се умире у Kосјерићу. Некад за дан уме и осм људи па свештеници не могу да обаве све те обреде.– прича Радиша Миловић, пензионер из Kосјерића.

Предложена је била измена и допуна Закона о промету комуналног отпада да се дозволи увоз комуналног отпада за спаљивање цемента. Онда можете да замислите колика би се количина светског комуналног отпада сручила у србију. Тај предлог је за сада повучен из скупштинске процедуре.Са појавом новог енергента (комуналног отпада) долазе и нова загађења као што су диоксини и фурани, најотровње материје које је човек успео да створи. Једном унета количина не може да се избаци из организма.Онда они преузимају одређене регулаторне функције у организму што има за последицу појаву следећих обољења: генетски поремећаји , стерилност, карцином, дијабетес.- Илија Вукадиновић, педијатар.

На питање Зелене патроле: Kако сарађујете с Министарством заштите животне средине одговорио је Душко Ђурић, новинар Златиборског 106 радија – Ми смо сМинистарством и Агенцијом СЕПА у свакодневном контакту. На трибину, коју смо организовали поводом проблема загађења ваздуха, они су дошли с причом да је загађење последица ложења сирових букових дрва у индивидуалним ложиштима а отишли с признањем да се ради о индустријском загађењу.

Становници Kосјерића, који живе од пољопривреде и туризма страхују да би коришћење комуналног отпада као енергента у цементари „Титан“ угрозило њихов опстанак.
Марија Луковић Средић, из Сеоског туризма „Гостољубље“ наглашава : – Не би угрозило само наш град, угрозило би Пожегу и све куда иде тај водоток и ружа ветрова. Ништа не би било добро. Kосјерић је једна од најзначајнијих општина у Србији која се бави сеоским туризмом. Сви страхујемо на сам помен додатног загађења.

Томислав Павловић, предузетник из Kосјерића каже: – Ја радим за једну велику фирму за откуп воћа и поврћа. То је једна веома јака фирма у Европи и они су нам већ сада дали одређене показатеље на које ће тестирати све производе које ја узимам од мојих коопрераната. Они ће узорковати и сваког момента ће бити у ситуацији да било коју врсту производа врате уколико се установи присуство забрањених супстанци или нечега што је забрањено у ЕУОво је огроман проблем!

Недавно је општина Kосјерић добила еколошког инспектора, али грађани не очекују да ће то допринети решавању проблема.

Зелена патрола

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стаматовић: Уз помоћ агроиндустријског центра поспешићемо пољопривреду у Косјерићу

Стаматовић: Уз помоћ агроиндустријског центра поспешићемо пољопривреду у Косјерићу

1 (1) Чајетина, Косјерић, 23.3.2021 – Ако се зна да гајење малина и засада шљива …

Миладин Шеварлић: Храна која долази из ових земаља може бити опаснија од атомске бомбе! (видео)

Миладин Шеварлић: Храна која долази из ових земаља може бити опаснија од атомске бомбе! (видео)

4.8 (8) Председник Руске Федерације Владимир Путин пре неколико година је одговарајући на питање о …

Један коментар

 1. KATASTROFA!
  LEPO SU REKLI DA CE SRBIJA BITI MESTO GDE CE SE BACATI SAV EVROPSKI OTPAD, I U PRAVOM I U LJUDSKOM SMISLU, I DA CE NAS POTROVATI I POBITI!
  ALI, NI TE NISTARIJE NISU IMUNE NI NA STA, I ONE OBOLEVAJU OD NAJGORIH BOLESTI, DZABA IM I PARE I SVE!
  PU!
  IZRODI!
  I IZDALI I PRODALI I SEBE I ZEMLJU I NAROD ZA SAKU DOLARA KOJE NECE U GROB ODNETI!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend