КосМет: проба независности

КосМет: проба независности

0
(0)

17.07.2012. –

Косово остаје кључни проблем за српску политику. Америчке власти кроз речи Филипа Гордона покушавају да представе властима Србије потпуно парадоксалну мисао о томе да они не траже од Србије признање независности Ксоова, већ само постојање независног Косова Србија треба да призна. Овај притисак линијом Вашингтон-Брисел, по мишљењу познатог руског балканолога, члана института за Славистику РАН Ане Филимонове, не даје право преседнику Србије Томиславу Николићу да се ограничи имитацијом независног Коcова или полумерама.

У интервјуу за Глас Русије Ана Филимонова покушава да разабере сложену ситуацију око Косова и да свхвати до чега ће она на крају довести.

„Као прво на Косову и даље постоји снажна инфраструктура НАТО-а, пре свега база Бондстил. Према многим подацима, они осигуравају покриће промета наркотика глобалног нивоа који пролази преко Косова, неприкосновеност нелегитимне државе, укључујући легализацију терористичке ОВК, која у суштини није била разоружана, већ само преименована. И обука такозваних сиријских устаника у преименованој ОВК само потврђује ту тезу. У суштини управо та армија је остварила формирање етнички чистог Косова, изузев севера покрајине, и управо НАТО је био покриће за одвајање Косова од Србије. Тренутно присуство алијансе на Косову даљи је катализатор кризне ситуације и доводи у опасност физичко егзистирање Срба на северну покрајине.“

Србија је после преговора са Приштином који су били започети 8. августа 2011. године у Бриселу усвојила пакет мера који су ван сваке сумње признање републике Косово де факто, наставља Ана Филимонова.

„За приштинске власти асимилација севера сада је најактуалнији задатак. Власти Приштине се шире и јачају, посебно полицијске и царинске службе. Приштина је увела визни режим за грађане Русије и Кине. У наредној етапи се планира постепено извођење администрације УН из северне Митровице и њена замена административном канцеларијом такозване владе Косова за север. 1. јуна КФОР је започео војне акције на северу Косова и Метохије за демонтажу барикада. А почетком јула започеле су казнене мере од стране Албанаца против Срба, била су убијена два супружника у селу поред Урошевца, то су људи који су се вратили на Косово и Метохију. Уопште учестали су случајеви напада на Србе на Косову.“

Недавно су Србију посетила два висока америчка предтавника Филип Рикер, заменик државног секретара САД и Филип Гордон, помоћник америчког државног секретара, који је дао низ отшрих изјава да наредна влада, нема везе ко ће ући у њен састав, треба да сарађује са САД-ом о кључним по њим питањима. Српска влада треба да настави европску интеграцију, да ојача регионалну сарадњу и у суштини треба да призна постојање независног Косова. Филип Рикер је упозорио да су САД против присуства снага безбедности Србије на северу Косова.

Читаву годину косовски Срби живе на барикадама. Људи у Србији крајње болећиво прихватају ситуацију на Косову. Коначни његов губитак, по мишљењу Ане Филимонове, довешће до продубљивања раскола у српском друштву и до потпуног губитка популарности оних политичара који ће то допустити.

Олга Журављова,

 

Извор: Голос России  

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има ли кога у Србији да је неко мудо у држави а да није Хрват који још јавно оштри курац на Србе?!

Има ли кога у Србији да је неко мудо у држави а да није Хрват који још јавно оштри курац на Србе?!

4.9 (19) Јел има таквог још у држави Србији да вам јебем све мило и …

ЂУKАНОВИЋЕВА ВЕЛЕИЗДАЈА Мило носио у Брисел војне тајне, помагао НАТО бомбардовање, а онда извео саботажу војске

ЂУKАНОВИЋЕВА ВЕЛЕИЗДАЈА Мило носио у Брисел војне тајне, помагао НАТО бомбардовање, а онда извео саботажу војске

5 (5) После генерала, и некадашњи потпредседник владе СРЈ тврди да је председник Црне Горе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend