fbpx

РТС ће предложити Влади нова решења за пљачку

0
(0)

БЕОГРАД: Радио-телевизија Србија (РТС) предложиће Влади Србије нова законска решења како би се испунила обавеза државе да, сходно европској пракси, обезбеди РТС-у стабилан и довољан извор финансирања.

Та решења треба да изједначе права и обавезе грађана Београда и Новог Сада који су прошлог месеца у више од 60 процената платили ТВ претплату и остатка Србије где се просечна наплата креће око 21 проценат, саопштио је РТС.

РТС је у саопштењу поводом одлуке Основног суда у Чачку да одбије тужбе јавног сервиса против грађана који нису плаћали претплату, навео да ће пред тим судом предузети даља правна средства предвиђена Законом о парничном поступку.

У саопстењу се истиче да одлука Суда у Чачку створила неуједначену судску праксу у поступцима против тужених због неплаћања претплате, и подсећа да РТС није тражио и није увео претплату већ је та надокнада уведена одлуком Владе Србије 2002. године и Законом о радиодифузији.

„Само нови Закон, којим се обезбеђује финансирање јавног сервиса,  мења садашњу законску обавезу грађана да плаћају надокнаду за јавни сервис у овом облику“, наводи се у саопштењу и истиче да по важећим прописима РТС не наплаћује претплату већ је тај посао поверен ЕПС-у.

РТС је обавезан да, штитећи интерес грађана који редовно плаћају претплату, утужује грађане који не плаћају претплату и у поступку прилаже финансијске картице са подацима добијеним од ЕПС-а, које већина судова прихвата као веродостојену исправу.

Основни суд у Чачку одбио је 311 тужби Радио-телевизије Србије поднетих против грађана који нису плаћали телевизијску претплата, рекла је вршилац дужности председника тог суда Светлана Крунић Тасевски.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *