Крагујевац: Извоз „фијата 500л“ пада из године у годину

0
(0)

Београд – Компанија Фијат Крајслер аутомобили Србија (ФЦАС) и прошле године је била убедљиво највећи домаћи извозник.

Према најновијим подацима Министарства финансија, извоз ФЦА Србија лане је износио је 1,07 милијарди евра, што је близу три пута више од другопласираног на листи 15 највећих српских извозника, фирме Хестил Србија (нови назив смедеревске Железаре) и пиротског Тигра, који је трећи на том списку. На листи следе Филип Морис, МК група, Петрохемија, Горење, Југоимпорт СДПР и други.

Ипак, Фијат из године у годину бележи све слабије извозне резултате, а тај пад је, судећи према подацима Министарства финансија, настављен и у 2016. години, у којој је крагујевачка фабрика забележила за готово десет одсто мањи девизни приход од оствареног у претходној години.

ФЦА Србија је најбољи извозни резултат имала 2013. кад је на иностраним тржиштима остварила девизни приход од 1,53 милијарде евра. Следеће године извоз је био 1,36 милијарде евра, у 2015. 1,18 милијарди евра, да би прошле године пао на 1,07 милијарди, што је за неких 90 милиона евра мање него годину дана пре.

Рентабилност производње аутомобила у Крагујевцу, делом и због повластица које је Фијат, према уговору са Владом, добио од државе (ослобођен плаћања обавеза према локалној самоуправи и још неких принадлежности), те релативно јефтине радне снаге и повољних цена енергената, није доведена у питање, али је питање да ли ће тако бити ако се тренд смањења пласмана настави.

У делу јавности, отуда, страхују да би евентуална нерентабилност производње у крагујевачкој фабрици, с обзиром да десетогодишњи уговор државе и Фијата истиче у септембру 2018, могла да доведе у питање останак групације Фијат Крајслер аутомобили у Србији.

У менаџменту ФЦА Србија, међутим, за наш лист кажу да је „Фијат овде дошао да остане“. Одбијају, ипак, да одговоре кад ће у Крагујевцу да почне производња новог модела аутомобила, којом би капацитети ФЦА Србија били упошљени у потпуности, док би извоз те компаније, највероватније, био удвостручен.

З. Радовановић, Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари опет де факто увели ембарго на робу из централне Србије

0 (0) Без посебне дозволе, на основу вечерашње одлуке косовске владе, на Косово не могу …

И поред пада увоза и извоза спољно-трговински дефицит наставља да расте

0 (0) Спољнотрговинска робна размена Србије у прва четири месеца ове године износила је 13,90 …

Један коментар

  1. Logicno, prodaja vecine modela automobila najveca je u prvoj godini, kasnije opada, samim tim i prihodi. Ozbiljne kompanije zato svake godine izbace najmanje jedan novi model, one vece i 2-3. I Fijat je ozbiljna kompanija, ali FCA nije, to je firma jako sumnjive pozadine preko koje domaci kriminalci muzu Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend