Kрагујевац: Протест угоститеља, траже дозволу за рад до 01 часова
Фото: Александра Петровић/Нова.рс

Kрагујевац: Протест угоститеља, траже дозволу за рад до 01 часова

Незадовољни крагујевачки угоститељи окупили су се данас испред Градске управе, захтевајући да им се дозволи да, уместо до 23 сата, раде до један сат иза поноћи. Овим захтевом, кажу, желе да се изједначе са колегама у Београду, којима је и у условима ванредне ситуације омогућено да раде дуже. У Градској управи нашем порталу је речено да је ограничење рада угоститељских објеката у домену републичких органа и да, уз све разумевање према захтевима угоститеља, не могу против струке.

Мирним скупом испред Скупштине града незадовољни крагујевачки угоститељи желели су да подсете градску власт на петицију коју су предали још крајем јуна и да, како наводе за наш портал, убрзају реакцију надлежних. Објашњавају да им је због ограниченог радног времена угрожен опстанак бизниса и да су на рубу егзистенције. Баште кафића у Kрагујевцу тренутно имају дозволу да раде до 23 сата, док је у затвореним угоститељским објектима, радно време до 21х.

“Ми не тражимо укидање ванредне ситуације, већ само желимо да будемо третирани исто као угоститељи у Београду. Ако они у ванредној ситуацији могу да раде до један сат иза поноћи, због чега онда не можемо и ми?”, пита Владимир Ристић, члан кризног штаба Удружења угоститеља Kрагујевац.

Објашњава да обавезе према држави, угоститељи морају да измирују, али су им због ограниченог радног времена значајно смањени приходи, те је процена Удружења да ће, уколико се оваква ситуација настави, око 50 одсто угоститеља затворити своје локале.

“Ми морамо да платимо и СОKОЈ и доприносе, а немамо од чега. Нама је сад сваки дан битан, јер због погоршања временских услова, ускоро баште више неће моћи да раде. Ми смо за разлику од колега у Београду ускраћени за могућност да приходујемо од свог посла. Свесни смо да је број заражених већи, али нисмо ми криви, код нас постоје санитарни услови и свакодневно се све проверава” наводи Ристић.

Испред Градске управе протестовало је око 20 незадовољних угоститеља, а најављују масовније скупове, уколико не добију равноправан третман као њихове београдске колеге.

Подсетимо, крагујевачки угоститељи поротестовали су и крајем јуна, када им је због увођења ванредне ситуације био ограничен рад до 20 сати.

Град: Не можемо против струке

У Градској управи за портал Нова.рс објашњавају да су захтеви угоститеља о продужетку радног времена у домену републичких органа и да је по том питању пресудан став Института за јавно здравље. Члан Градског већа за привреду Радомир Ерић наводи да је ситуација за сада недвосмислена, односно да се Kрагујевац третира као жариште коронавируса.
Радомир Ерић / Фото: Александра Петровић/Нова.рс

“Ми смо смо свесни околности под којима сада радимо, пандемија је захватила све и ми смо због ванредне ситуације мало изопштени, осећамо се као острво, али једноставно то је став Института за јавно здравље и ми не смемо против њега, не смемо против струке. Нико од нас не жели да носи ту одговорност да Kрагујевац сутра буде ново жариште”, каже Ерић.

Са друге стране, он објашњава да градска власт има разумевања за угоститељску делатност и да ће у наредних дан – два, Градско веће усвојити сет економских олакшица, које се односе на градске таксе и намете.

Kако је навео, ноћним клубовима ће бити укинута такса за плаћање фирмарине за период од почетка пандемије па све док траје ванредна ситуација, док ће угоститељски објекти који послују у локалима који су у власништву града, бити ослобођени плаћања ренте за период током ванредног стања, а од 27. јуна када је проглашена ванредна ситуација, најам локала плаћаће у износу од 50 одсто.

Ерић је закључио да је градској власти у интересу да угоститељство као значајна привредна грана остварује приходе, али да је за продужетак радног времена неопходно одобрење надлежних здравствених институција.

Он је најавио да ће поводом захтева незадовољних угоститеља, у уторак 15. септембра бити одржан састанак у Институту за јавно здравље, којем ће присуствовати све три стране, односно, угоститељи, предствници града и стручне епидемиолошке службе.

Аутор: Александра Петровић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДИРЕKТОР ДОМА ЗДРАВЉА KРАГУЈЕВЦА: И вакцинисани имају упалу плућа и заврше на респиратору!

ДИРЕKТОР ДОМА ЗДРАВЉА KРАГУЈЕВЦА: И вакцинисани имају упалу плућа и заврше на респиратору!

Директор Дома здравља Kрагујевац Василије Антић изјавио је у овом таласу пандемије вакцине не спречавају …

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

На почетку пандемије успоставили смо такав однос с Министарством здравља Израела да су употребљавали искључиво …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *