КРАЉЕВО: Анестезиолози неће у салу јер апарати немају потврду о исправности

0
(0)

Анестезиолози из Опште болнице „Студеница“ из Краљева нису јутрос ушли у операциону салу, јер апарати за анестезију немају потврду о исправности, која је гарант за безбедну употребу.

Према речима анестезиолога, после два сата, ушли су у салу, али на реч директора болнице. Особље захтева да добије потврде, јер у противном неће радити са тим апаратима. Директор болнице каже да се сервисирање апарата ради на сваких годину и по дана и да апарати имају сертификацију.

Анестезиолог у краљевачкој болници Раде Панић каже за Н1 да они покушавају последње две године да добију потврду о функционалној исправности и безбедној употреби апарата. Према Закону о раду, који се тиче безбедности на раду, они су дужни да обавесте послодавца о томе, да буду на послу, али како каже не и да раде са апаратима који немају потврду о исправности. Он нам је објаснио да су у питању картице на којима овлашћени сервисери потврђују исправност, да једна треба да се налази на апарату, а друга у сервисној служби.

„На нашим апаратима нема тих картица. Добијали смо од одговорних људи и директора, али усмено, у десетине наврата, да се раде сервиси и да су апарати исправни. Ми смо на ту реч и веровање, улазили у операциону салу и радили“, каже Раде Панић.

Панић се надовезао на случај преминуле Ање Граховац, у којем је анестезиолог осуђен на три године затвора, зато што апарат за анестезију није имао потврду исправности и безбедности.

„Ради се и о запаљивим и експлозивним дозама и веома токсичним гасовима. Потребно је да имамо потврду да су безбедни и да нигде не цуре ти гасови, и да са њима неће да се деси ништа лоше“, наводи Панић.

Директор болнице у Краљеву, Зоран Мрвић, демантује оптужбе анестезиолога, нагласио је да су апарати за анестезију у поступку сервисирања и да је пре недељу дана започео поновни сервис апарата.

„Последњи пут апарати су комплетно сервисирани у октобру 2016. године, а законски рок је да то следећи пут учинимо најкасније за три године. Никакве рокове нисмо пробили, нити смо имали проблеме са апаратима, од којих је јутрос пет радило потпуно нормално, после опструкције у раду која је трајала два сата“, казао је Мрвић.

Анестезиолог Раде Панић каже да они дневно имају по 20-30 операција и да уколико већ сутра не добију картице о исправности апарата, у договору са колега одлучиће шта даље да чине.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Божовић никад није требао бити амбасадор Србије у Црној Гори, ево зашто (ВИДЕО)

5 (12) Велика је грешка што је Владимир Божовић постао амбасадор Србије у Црној Гори. …

Промашени пројекат „Ер Србије“ у губицима од преко 600 милиона евра које ће покрити из српског буџета!

4.8 (17) Кад једном плагираш докторат, онда си увек у сукобу са струком, још једном …

Један коментар

  1. neko u zatvor neko na veću dužnost

    neko laže a neko može u zatvor. direktor sigurno neće jer usmena potvrda ne znači ništa na sudu.
    ljudi neće da rade jer neće da nekoga ubiju i odjednom su aparati na servisu. a mi svi veverice i dalje. vređate inteligenciju naroda zar zaista mislite da vam direktorima neko veruje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend