КРЕТЕНИ И ПОСЛЕ ЊИХ

КРЕТЕНИ И ПОСЛЕ ЊИХ

СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ

Проста већина не значи ништа, али збир људи који су заједно нешто урадили постаје заједница. Тада можемо да се обрачунамо са кретенима

На овом сајту је уредник недавно указао на одмаклу кретенизацију политичке класе. Та кретенизација је присутна и међу онима који ову власт подржавају, али и унутар оних који је на радном месту, у кући, све мање у кафани, и по славама критикују са позиција љубичасто-наранџасто-црвене коалиције или – да кажемо поштено – са конформистичких или мизантропских позиција. На послу, можда и у комшилуку, у фамилији и по свечарским прославама можемо наићи на људе захваћене жутом грозницом, која, како рече један мој друг, узрокује тешка оштећења чеоног режња (мозга) и асоцијално понашање. Такви често оболе и од еолитиса (мишљење се обликује како ветар дува). Свежих примера ових болести има тмушта и тма.  

Прошле недеље, деси се да је нас троје на послу, различитих политичких ставова, објашњавало колеги да у ЕУ постоји инфлација, што је овај одбијао да прихвати. Не, он зна да у ЕУ нема инфлације, па Бог! Данас ми се деси да дотични, удружен са једним мизантропом, почне да ми објашњава како смо ми криви за бомбардовање 1999. јер нисмо били у стању да угушимо шиптарску побуну. Да смо је угушили, НАТО нас не би дирао. Фантастично! Готово да помислим како је добро да нам је Тадић председник, замисли какве кадровске резерве има! 

Прошле недеље пријатељ, са којим не помињем политику да не би дошло до свађе, поменуо је како је министар Дулић био код Ивана Ивановића и како се фино смејао, али му је било непријатно због политички некоректног вица. Ја га питам како том Дулићу није непријатно због силних афера и проневера јавног новца од Суботице до сајта од 40.000 евра? Испоставило се како пријатељ никад није чуо да постоји нека афера у коју је умешан неки члан ДС. Заиста не измишљам нити карикирам догађаје, све написано је тужна истина. 

Стање свести оних људи који нису поткупљени или то нису свесно наликује онима који у филму Џона Карпентера „Они живе” немају специјалне наочаре да виде стварност и упијају подсвесне поруке типа „Потчини се!“ „Троши!“ „Нема самосталног мишљења!“ „Остани успаван!“… Они, наравно, не могу ни да се обрачунају са ванземаљцима непријатељима. 

ЕУРАКТИВНО МЕЊАЊЕ СВЕСТИ Добро, филм на страну, како то људи почну да мутирају у зрелом добу да им се мења свест? Некима се није променила, увек су патили од еолитиса и не желе да га се одрекну. Други су ушушкани послом, позицијом или нечим трећим, и почињу да верују. Сви заједно прате искључиво Орвелове медије и само њима верују. Наравно, када се у тим медијима, ваљда грешком, појави нешто што не одговара стварности коју желе да виде, то просто прескоче. Може ли неко са пола мозга да прочита идиотарије које преноси ЕУ сајт Еурактив (Еурацтив) или, још теже, да одгледа негледљиву РТС емисију Евронет, коју ваљда прате три и по човека? Може, али, ако не реагује, значи да је већ скуван као она полако припремана жаба.  

Прање мозга се одвија дуготрајно, а пример је и следећи агенцијски извештај који преноси, наравно, Еурактив: 

“Нова шпанска влада, коју ће након избора 20. новембра формирати десница, мора пре свега да задобије поверење тржишта, која су показала да су у стању да је, као у случају Грчке и Италије, оборе ако нису задовољна.”  

Стој! Влада мора пре свега да задобије поверење тржишта! О чему се овде ради, бирају ли владу бирачи или тржиште, и ко је то конкретно тржиште? Другим речима, нису битни избори нити ко је изабран, већ да ли га верификује тржиште, јер оно – што се види у другом делу реченице – може да обори владу!  

Џаба вам избори. Ето поруке која се на подсвесном нивоу шаље преко надасве демократског Еурактива. Избори су неважни, баш као и референдуми, које не смеш ни да најавиш, а камоли одржиш у ЕУ.  

Идемо даље: 

“Решење за шпанску кризу, међутим, мора потећи и из Европе, сматрају стручњаци. Изборима у Шпанији окончан је непланирани процес смене власти у четири земље еврозоне које су се нашле на удару кризе.”  

Стани опет! Кочи! Значи прво своје има да каже тржиште, ваљда оне велике корпорације које манипулишу подацима и променама цена на истом. После њих пита се Европа, не континент него бриселске марионете. Наравно, бирачи су ту тек трећа или девета рупа на свирали.  

“Овим изборима завршиће се ничим прописани или планирани процес смене власти у свим европским економијама које су периферне: Грчкој, Ирској, Португалији, Италији и затим Шпанији“, истичу аналитичари у шпанској банци Банкинтер.”  

Ово је тек глупост пар еxцелленце са ничим прописаним или планираним сменама власти. Па за ових 20 и кусур година вишепартизма научили смо да су ванредни избори легална појава, а у Еуроактиву за то као да нису чули а нису ни планирали. Јер чему избори када можете и без тога да наложите постављање друга члана Трилатерале, свакако слободног грађевинског предузимача, или члана управног одбора неке мега банке чији су власници махом непознати и већини запослених. Може, чак је и пожељно да истовремено испуњава све три квалификације. Коме још требају избори, њима сигурно не. 

ПОСЛЕ КРЕТЕНА Кретена имамо и за извоз као у оном старом вицу о југословенским мајмунима. Добро, али кретени држе полуге моћи у рукама. Ако кренеш сам или у малој групи, прогласиће те терористом и ухапсити. Има ту решења и ван личног нивоа (побољшања себе и помоћи најближима). Изађеш на изборе, гласаш за оне који нису кретени а онда – хтели не хтели – имаш масу која је уједињена око идеје, људе који су спремни да се одазову. Тада нема више осећаја усамљености. Ниси сам/а. Ма какви, у мањини су они кретени, њихови послушници, хипнотисани следбеници и самомрзећи појединци. Проста већина не значи ништа, али већина или збир људи који су заједно нешто урадили (у овом случају дали глас) постаје група, заједница. Тада можемо да се обрачунамо са кретенима и кретенастим институцијама. Зато су избори важни а њима више нису. Наравно, оно што је такође важно јесте да не гласате за неке друге кретене.

 

Нови Стандард

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу: Дајемо вам ултиматум!

Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу: Дајемо вам ултиматум!

Покрет Еколошки устанак упутио је писмо првом човеку државе, поводом доношења два нова закона у …

Потпиши Законе о експропријацији и референдуму и то ће ти бити задњи закони које ћеш потписати!

Потпиши Законе о експропријацији и референдуму и то ће ти бити задњи закони које ћеш потписати!

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да још није потписао закон о експропријацији, јер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *