Криминалци купују гласове за рачун СНС – у Новом Саду и Војводини се ради оно што нареде Андреј Вучић и Звонко Веселиновић

0
(0)

 Доласком Александра Вучића на власт вратио нам се један средњевековни феномен: општине у Србији као да су нахије. Створен је феномен Симоновића, Јутке…

Али и многих других у Србији, који се као председници општина из редова СНС-а понашају као господари живота и смрти. Уместо да служе народу, они господаре народом. У том начину функционисања постоји хијерархија и надређеност. Они који воде општине ту су да наређују а сви остали да извршавају њихова наређења. Тако не може ни у војсци, каже у разговору за крагујевачки портал “Глас Шумадије” бивши градоначелник Новог Сада и високи функционер Народне странке Борислав Новаковић, који је и посланик у војвођанском парламенту

Истиче, притом, да је потпуно поражавајуће то што је “Александар Вучић је импрегнирао све крининалне структуре у овој држави”, а што је најочитије у Новом Саду и Београду..

Он (Вучић), тврди саговорник “Гласа Шумадије”, није председник државе, он је шеф мафије.

У Новом Саду цела криминална сцена је задужена за прикупљање капиларних гласова. Криминалци купују гласове за рачун и у име СНС-а у Новом Саду. То потпуно обесмишљава политички живот. То урушава државу. Држава функционише преко закона и институција. Вучић је суспендовао државу

Он хапси само оне делове криминалних структура које, према Новаковићевим речима, нису под његовом контролом, чистећи тако простор за оне криминалне структуре које су му лојалне.

-У Новом Саду цела криминална сцена је задужена за прикупљање капиларних гласова. Криминалци купују гласове за рачун и у име СНС-а у Новом Саду. То потпуно обесмишљава политички живот. То урушава државу. Држава функционише преко закона и институција. Вучић је суспендовао државу. Држава је садржана у његовој вољи или зловољи. И ради се оно што он нареди на нивоу државе, а у Новом Саду и Војводини ради се оно што нареде Андреј Вучић или Звонко Веселиновић. То није политика. То је мафија. И то тако треба назвати, тврди Новаковић

Појашњава да цео систем у Војводини функционише на принципу координатора, који су, каже, по правилу чланови Извршног одобора СНС-а који, војнички речено, “дуже” одређен број општина и хијерархијски су надређени председницима општина и градоначелницима.

Председници општина и градоначелници, наводи некадашњи први човек војвођанске престонице, не смеју ништа да ураде без сагласности координатора, а ови без сагласности Андреја Вучића, који је “шеф у Новом Саду и целој Војводини”.

– Не можете никога да запослите а да не питате координатора. Не можете да реализујете јавну набавку, извршите уплату из буџета… Градоначелници и председници општина су без аутономије. Они су чиновници, не државе, већ властите странке. Све јавне набавке су намештене, зна се ко добија посао и по којој цени. Од тоалет папира, до градне булевара, упозорава Новаковић, уз напомену да ће протести (против режима Александра Вучића – прим. З.Р) обележити политички живот Србије до наредних избора.

Протести, поручује, неће престати, можда ће мењати форму, интензитет, начин на који ћемо протестовати, али протести неће стати. Савез за Србију, додаје, неће учествовати на изборима без испуњења два услова – слободних медија и фер изборних услова. Мислите ли да је грађанину који сваког викенда „преживи“ по један мали рат на телевизијама са националном фреквенцијом, јасно шта опозиција тражи?

Некада комбији и аутомобили стоје испред гласачког места и као на пијаци купују гласове. Или преко пута гласачког места, што сам видео, у кафани седи локални представник СНС-а, уз одређену криминалну структуру, ко жели да гласа за новац, долази до стола, узима паре и иде на гласање. Зашто бисмо ми то опростили Александру Вучићу?

– Никада у новијој политичкој историји није долазило до криминализације изборног процеса. Било је неправилности, али није било уплива криминала. Криминал је када стотине џипова са набилдованим, истетовираним, ћелавим и кратких вратова људима долазе у места у којима се одржавају избори. Када ти људи са џаковима пара иду од врата до врата и буквално купују гласове. У Новом Саду и Војводини тај феномен је метастазирао. Некада комбији и аутомобили стоје испред гласачког места и као на пијаци купују гласове. Или преко пута гласачког места, што сам видео, у кафани седи локални представник СНС-а, уз одређену криминалну структуру, ко жели да гласа за новац, долази до стола, узима паре и иде на гласање. Зашто бисмо ми то опростили Александру Вучићу? Он ће због тога морати да одговара, верује Новаковић.

Последни извештај Европске комисије тумачи као пад међународне подршке Александру Вучићу. Они су му, вели, показали жути картон, а већ су се машили за џеп да покажу још један. А други жути картон је – црвени. Дали су му, према мишљењу Новаковича. до знања да виде шта се догађа, да мора да мења праксу и поручили да, ако не буде мењао праксу, за њих неће бити прихватљив као саговорник. Не можете гушити медијске слободе, државу водити мимо институција, преко властите мафијашке организације коју сте створили, не можете красти изборе… То нису европски стандарди.

На питање: “Зашто више нико не помиње регионализацију и децентрализацију?”, Новаковић одговара да да је то поитање за поствучићевску Србију. Морамо прво, сматра, да успоставимо државу, да вратимо значај институцијама, законима…

-Када успоставимо државу која функционише преко институција, а не као сада преко паралелних страначких структура, можемо да поставимо себи питање – какву државу желимо, мање или више децентрализовану. Питање регионализације и децентрализације ће се отворити, јер већина регионалних центара, Ниш и Крагујевац, уз Нови Сад, осећају потребу за већом децентрализацијом и деакумулацијом власти. То је тема о којој треба говорити и нешто што треба подржати, каже Новаковић .

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (6) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Вучић припрема освету и чистку кадрова из полиције одговорних за хапшење нарко мафије у Јовањици

4.9 (17) Већ данима смо као грађани принуђени да слушамо медијске тираде о томе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend