понедељак , 23 новембра 2020

Криминализовани и корумпирани Еулекс и немоћни грађани

0
(0)

Све што је ових дана испливало у јавност из Еулекса за нас није никаква новост, нити изненађење. Већ пола године ми указујемо на бројне злоупотребе једног дела Еулекса, тужилаштва посебно, али нико није хтео да нас чује. Напротив, кад год би указивали на њихове злоупотребе постајали су још гори, а после сваког састанка са њима бар по 20-30 људи на северу Косова добијало је позиве за саслушање, неку су притварани без икаквог основа, па пуштани без образложења. Верујемо да је дошао тренутак да се рашчисти све што је прљаво у овој организацији и да остану само поштени који ће допринети да правни систем завлада на целој територији Косова. Ствари су отишле далеко, за недела Еулекса чула је цела Европа, последњи је тренутак да се из ове мисије протерају сви којима ту није место.

Ово за „Вести“ истиче Драган Јаблановић, председник општине Лепосавић и члан Управљачког тима за спровођење Бриселског споразума. Он наглашава да је један део Еулекса био држава у држави и да су његови припадници радили шта су хтели.

– Били су заштићени као бели медведи, нико им ништа није могао, шта год да ураде била је надлежна њихова интерна контрола, практично, контролисали су сами себе, а радили су свашта, да човек не поверује – каже Јаблановић. Саговорник „Вести“ истиче да са цивилним делом Еулекса Срби имају одличну сарадњу од првог дана.

Тако им се може

Правило Еулексових тужилаца је да прво притворе људе, па да онда траже доказе. Уцењују ухапшене да дају лажне исказе, објашњава Јаблановић и наводи пример Еулексовог тужиоца који је јавно на суду притвореном рекао: „Оптужи грдоначелника, реци да је крив и одмах ћу те пустити.“ Када су адвокати реаговали констатујући да је то противзаконито, он им је дрско одговорио: „Тако ми се може“ – истиче Јаблановић.
– Проблем је такозвани униформисани део ове мисије који би требало да буде под контролом цивилног дела, али на Косову то није случај. Кад год бисмо „цивилима“ указивали на злоупотребе „униформисаних“, одговарали би да им не могу ништа и да нису под њиховом контролом. А „униформисани“ су намерно ширили тезу да раде у непријатељском српском окружењу како би могли да раде шта хоће и понашају се како хоће – каже Јаблановић.

Он указује на то да неки припадници Еулекса, посебно они из тужилаштва, полиције и судова, још живе у прошлости и на причама о Србима као лошим момцима.

– Појединци свој положај драстично злоупотребљавају због интереса, да ли су плаћени или им је неко дао такав налог не знам, али ниједан разуман човек не може да верује да су толике њихове злоупотребе случајне – истиче Јаблановић. Он подсећа да су се Срби бојали Кфора и других који су учествовали у бомбардовању Косова, а да су од Еулекса очекивали људску и правну помоћ.

– Испало је обрнуто, са Кфором имамо одличну сарадњу и коректне односе, са Еулексом никакве. Али, и њиховој самовољи је, сигуран сам, дошао крај – каже Јаблановић.

Омрзнути и код Албанаца

Очекујем правду за бившег и садашњег председника општине Зубин Поток Славишу Ристића и Стевана Вуловића. Они су жртве злоупотребе тужилаца из Еулекса који од притворених сведока отворено траже да у исказима оптужују Славишу и Стевана и да ће одмах бити пуштени из притвора. Еулекс није омрзнут само код Срба због бројних злоупотреба и корупције, ова мисија је омражена и код већине Албанаца – наглашава Јаблановић.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек изјавила је да ако је једна мисија ЕУ укључена у корупцију онда то није забрињавајуће само за ту мисију, него за целу ЕУ.

Што пре истрага: Улрике Луначек

У интервјуу за емисију „Живот на Косову“ она је рекла да слуша људе који кажу да су „Косовари су успели да корумпирају и европску заједницу“.

– Има тренутно и оних који кажу да су Косовари инфицирали ЕУ и да су сви корумпирани, те да нам због тога не треба држава Косово, а не треба нам ни ЕУ – преносе медији у Приштини речи Улрике Луначек и додала да то питање треба да се разјасни и унутар мисије ЕУ и нагласила да је за њу забрињавајуће ако истрага не почне што пре.

Луначекова је рекла да зна да је већ почела истрага о умешаности бившег председника скупштине судија Еулекса Франческа Флорија, али да за друге не зна.
– Ако је било корупције унутар Еулекса, ти људи треба да буду осуђени – рекла је она и закључила да је „корупција унутар мисије ЕУ је најгаднија ствар коју можете да замислите“.

 

Д. Н. Петровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend