fbpx

Ђиласов метро преузео Вучић

0
(0)

Посета француске делегације на челу с премијером Мануелом Валсом Београду била је још једна прилика да се оживи пројекат престоничког метроа. Посао би требало да крене 2016. године, најавио је премијер Александар Вучић.

Руку на срце, политичари су још од краја седамдесетих година прошлог века сваки час потезали мега пројекте који се никад нису реализовали. За метро постоји континуитет јер је посао са француском компанијом Алстом уговорио иницијално Божидар Ђелић као потпредседник српске владе још 2011. године, а оперативно га разрадио Драган Ђилас, претходни градоначелник Београда.

Оно где нема континуитета је став данас владајуће партије о томе. Већ је јавност заборавила да су овај пројекат данашњи владари Србије и Београда жестоко оспоравали колико пре само две године. Подсетимо, 18. новембра 2011. Драган Ђилас је, као градоначелник Београда, потписао са представницима Француске споразум о изградњи метроа. Осим њега, изјаву су потписали потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и државни секретар при француском Министарству економије Пјер Лелуш, а том чину присуствовао је и тадашњи премијер Србије Мирко Цветковић.

„Неколико милијарди евра“

Актуелни градоначелник Београда Синиша Мали каже да су у изради две студије, о броју путника и бројању саобраћаја.
– Хоћемо да одлука која је стратешки битна за град и која кошта неколико милијарди евра буде базирана на правим информацијама – рекао је Мали.

Иако је градња метроа на дугом штапу, тадашња и данашња потпредседница СНС-а Зорана Михајловић жестоко је напала градоначелника Ђиласа.

„Још један пример медијске кампање јесте изградња метроа у Србији, односно у Београду. СНС пита Драгана Ђиласа шта је радио три године и зашто за три године није направљена студија изводљивости за метро. Друго питање је ко ће да финансира метро у Београду? Хоћемо ли опет да се задужујемо као што нас је задужио за мост? Треће питање је на основу чега и на основу којих критеријума је Драган Ђилас направио споразум, односно меморандум о изради студије изводљивости са француском компанијом? Зашто није било јавног позива и колико то кошта израда студије изводљивости?“, питала се тада Михајловићева која је у међувремену постала ресорна министарка саобраћаја.

Сада нам обећавају да ће метро прорадити већ за три године.

Прокоп(ани) пројекти и наде

Метро је први пут поменут 1950. када су предвиђене две линије, од Руме до Смедерева и од Панчева до Обреновца. Затим је 1968. др Саво Јањић пројектовао три линије. Планови су конкретизовани у мандату градоначелника Бранка Пешића који је 1970. код Јосипа Броза испословао одлуку да се београдска железничка станица измести у Прокоп а да потом почне градња метроа. Разни планови се смењују до 1976. а до 1982. стручњаци из Беча и Минхена урадили су пројекте градње прве етапе метроа. Тек 1997. тадашњи градоначелник Београда Зоран Ђинђић реактивира идеју која је међутим, 2003. одбачена и предвиђен лаки шински систем са три линије.

 

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОМПАР: Вучић на крилима Латинке Перовић – скандалозно о Видовдану

5 (2) Испод украсних својстава уважавања видовданске традиције, сасвим је видљиво – у јавној поруци …

МЕДИЦИНАРИ НАПАЛИ ВУЧИЋА: Власт је урадила најсрамнији чин до сад, ризикују ЖИВОТЕ ЗБОГ РЕKЛАМЕ

4.8 (18) Званични подаци Министарства здравља у Србији говоре да је у претходна 24 сата …

11 Коментара

  1. AAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAA

  2. Od te tri milijarde eura za metro jug Srbije bi procvetao.

  3. Još uvek nedostaje novac, finansijer, koncesionar, a graditelja ima mnogo jer velikih projekata je malo u celom svetu.

  4. Još uvek nedostaje novac, finansijer, koncesionar, a graditelja ima mnogo jer velikih projekata je malo u celom svetu.

  5. O tom metrou slusam price i pricice jos od vremena Branka Pesica,pa ako ga nije poceo graditi on,vala nece ni ovi expertici.

  6. O tom metrou slusam price i pricice jos od vremena Branka Pesica,pa ako ga nije poceo graditi on,vala nece ni ovi expertici.

  7. Pozadina je dobra…metro na vodi ili pod vodom…kako hoćete isto je…još samo ovu dvojicu da gurnemo u ovu bujucu i da poželimo srećan put sa njihovim metrom na vodi

  8. Pozadina je dobra…metro na vodi ili pod vodom…kako hoćete isto je…još samo ovu dvojicu da gurnemo u ovu bujucu i da poželimo srećan put sa njihovim metrom na vodi

  9. Samo da napomenem,obojica nose gorotex jakne zandarmerije iako te jakne nemaju svi pripadnici,iz razloga da se nema. Inace svrha btih jakni je njihova neporomocivost,medjutim jakne americke proizvodnje su zaista nepromocive,tj morate bas dugo da budete na kisi ili snegu da probije,dok jakne koje proizvodi Mile Dragic,nisu za k… ali je dobio debele pare za njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *