fbpx
Насловна / Србија / Криминална група организовала мартовско насиље 2004, уз подршку ратних странака, тајне службе и великих породица

Криминална група организовала мартовско насиље 2004, уз подршку ратних странака, тајне службе и великих породица

Сведок Специјалног тужилаштва „Косова“ Шкумбин Мехмети тврди да је насиље у марту 2004. организовала једна криминална група, уз подршку ратних странака, тајне службе и великих породица, преноси портал КоССев.

Крајем 2001. године на Косову је формирана криминална група која је починила многа послератна убиства, укључујући политичка. За формирање и активности ове групе знала су „велика имена“.

Мисија исте групе била је да организује мартовско насиље 2004. године, а подршку за то имала је од „свих ратних странака“, тајне службе и „великих породица“. За успешну „мисију“ обећана им је амнестија. Иста група је „уништена“ крајем 2004, тврди сведок Специјалног тужилаштва Косова, Шкумбин Мехмети.

Он је, како преноси КоССев, у емисији телевизије Клан Косова изнео детаље у вези са убиствима, тврдећи да је и он био део ове групе.

Мехмети је даље прецизирао и за која је све убиства одговорна ова група, а међу њима су убиство Тахира Земаја, за којег се тврдило да је сведочио против УЧК-а и пред српским тужилаштвом за ратне злочине, председавајућег Демократске лиге Косова Ибрахима Ругове – Џемајла Мустафе, члана УЧК-а – Рамиза Мурићија, који је требало да сведочи у, наводи Клан, важном судском процесу. Међу убиствима су и посланика ЛДК-а, Смајл Хадараја, те припаднице Косовске полиције, Сабахате Толај, која је истраживала Земајево убиство.

Управо за ово убиство Шкумбин Мехмети тврди да није крив онај ко је осуђен, већ „неко ко никада није осуђен“ и ко је за убиство платио 25.000 евра.

Како даље тврди овај заштићени сведок, на мети групе био је и Џавит Хаљити.

Постојала лица задужена за скривање свих трагова злочина групе, један и даље припадник КП

Мехмети тврди и да су постајала лица која су била „задужена за скривање свих трагова злочина које су починили припадници групе“, а један од њих је и даље део Косовске полиције.

Сви злочини које је починила ова група, нису имали „никакве везе са ОВК“, али су били у контакту са званичним нелегалним тајним организацијама „Сигуримин е Атдхеут“ и ШИК-ом – који, тврди, не стоји иза убистава.

Сам Мехмети је осуђен на 30 година затвора за убиства УНМИК-ових полицајаца 2004. године код Подујева, за шта је окривљена група Албанаца, за коју су косовски медији преносили да се сумња да ова група има везе и са организовањем 17. марта.

Био спреман да сведочи у случају Ниш експрес

Еxпресс је у међувремену објавио и да је још један од сведока, иначе самозвани агент ШИК-а, Назим Блаца, информисао српске правосудне органе да је Мехмети спреман да сведочи у случају Ниш експрес.

Како даље преноси овај портал, он је писаним путем правосудне органе информисао да је „Шкумбин Мехмети припадао групи Фљорима Ејупија, Агрона Сулејманија (убијен), Бајрам Кићмарија, Аљбана Диздарија, Руждија Шаћирија (убијен), Ћерима Кељмендија, Ибрахима Кељмедина, Џавита Косумија итд“, те да Шкумбин Мехмети „има доказ да је Фљорим Ејупи у случају Ниш експреса и једном догађају наводно имао „директну подршку“ Кадрија Весељија.

Ипак, Мехмети је наводно одустао од сведочења.

Харадинај: Изјаве предмет судија и тужилаца

„Био сам изненађен његовим изјавама, све те изјаве требало би да буду предмет судија и тужилаца, а не да постану медијски спектакл,“ рекао је косовски премијер, Рамуш Харадинај, преноси Лајми, реагујући на Мехметијеве наводе.

Клан преноси и да је Мехмети указао на тачна имена починиоца појединих убистава, али и да она неће бити објављена у емсији због етичког кодекса, те да ће то бити учињено након емисије и након што они који су поменути буду контактирани.

У међувремену је реаговало и Специјално тужилаштво Косова, навевши да су, преносе приштински медији – преузели конкретне радње у вези са Мехметијевим изјавама, те да су спремни да му умање тридестогодишњу казну на коју је осуђен, уколико његови искази расветле послератна убиства.

КоССев, НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Охриду Вучић, Рама и Заев договорили наставак стварања велике Албаније

1 (1) Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да су са Северном Македонијом и …

Генерал Делић: Постоји 20-30 решења за КиМ, али морамо бити спремни и за – војни начин (видео)

5 (8) * Резолуција 1244 и Кумановски споразум су резултат расправе као расправе равноправних партнера, с обзиром да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *