Криза ће драстично да погоди Србију, највероватније ниво пада из 1999.

4.3
(6)

Петар Ђукић, професор економије на Технолошком факултету, сматра да ће криза драстично да погоди Србију, да ће пад бити на нивоу 1999. и не сматра, зато, рационалним паушално најављивање повећања плата медицинским радницима, додајући да је боље наградити их бонусима за изузетан напор. У посткорона периоду треба да прође бар шест месеци док се психолошко стање потрошача врати на претходни ниво, додао је.

Ђукић сматра да ће криза драстично да погоди Србију. Преносећи шта су му рекли кроз анкету коју је радио с радницима и послодавцима, од микро до малих предузећа, ситуација ће навероватније много драстичнија бити него 2009. године. „Вероватно на нивоу пада из ратне 1999. године“.

Он је рекао да ће у свету бити нешто нижа рецисија него у нашој земљи.

Треба саопштити људима истину и рећи им да не могу живети са вишом потрошњом, вишим платама, свим исплатама из буџета, међу којима су и пензије, а БДП ће нам бити мањи, истакао је.

Много ствари би се могло предузети, сматра саговорник Н1, и додаје да му је у разговору са представницаима малих и микро предузећа, пренесено да је потребно растерећење од тренутних обавеза пореских, али не само то, већ и друге ствари – како да обезбедите превоз радника, санитарна средства, маске – кад немате где да их купите, а залихе су се истрошиле…

Председник најављује више милијарди помоћи, на питање шта се може очекивати, Ђукић наводи да ако не знате на који начин ће се помоћи, да ли неким посебним кредитима или то препустите банкама, онда… „Банке пошаљу мејлове корисницаима кредита да не морају да враћају те кредите ова три месеца, а онда им уредно обрачунају све те камате и прилепе им ратама… Онда значи да ће они бити у неким врстама зараде, али ајде добро“.

Ако кажете људима одмах на почетку пандемије, да не морају да плаћају рачуне (неким групама), па како ће неки људи да преживе, упитао је. То опште неплаћање моје испитанике највише плаши, рекао је професор.

Сви моји испитаници су рекли да могу да издрже, али од једног до пет месеци у садашњим околностима. И сви кажу – никога нисам отпустио, плаћам доприносе и порезе, али су сумњичави према мерама, плаше се селективног приступа – да ће неко својим пријатељима дати месо, другима купус, а у просеку испашће да су дали сарму, наводи Ђукић.

„Говоре ми отприлике – лако је некоме ко има хотел, који је иначе празан, да га да држави да плаћа трошкове одржавања и да га користи, а шта ми мали да дамо“, навео је.

Неће бити наглог опоравка ни након тога што прође епидемија, јер постоји психолошки фактор, а подсећа да се епидемија се убрзава и смањује различито, у различитим земљама, јер у Индији тек почиње.

У том посткорона периоду треба да прође бар шест месеци док се психолошко стање потрошача врати на претходни ниво, нагласио је.

Враћајући се на тренутно стање и на мере државе, Ђукић каже да свим треба објаснити да не може да се троши више и да се очува јавни новац и финансије. Он наводи да јесте за то да се дају бонуси медицинским радницима за посебне напоре и ризике, али никако да се каже, паушално, ето им повећање. У оваквом стању се може нешто повећати и уделити, али ако немате платне разреде и нисте формулисали тај сектор, немате адуте да дајете паушална обећања, закључује.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ – геније кога су Мачва и званична Србија заборавили

5 (10) Милош С. Милојевић је био истраживач, говорио је чак 17 језика , историчар, …

Израел у чуду!? 17% више тешко оболелих код популације која је примила прву вакцину

5 (8) Није требало дуго чекати да вакцинација изазове оправдане полемике. Пропаганда машинерија ради 24/24 …

Један коментар

  1. koje gadne njuske, ili usta picousta, u kojim uvek vidim spolovilo likanino. PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend