fbpx

Крст изнад клисуре

0
(0)

Високо понад манастира Пустиње, на улазу у пустињску клисуру, коју је река Јабланица усекла у северозападне обронке Ваљевских планина, доминираће монументални крст од прохрома, чија је израда при крају. Крст висок 12,7, широк седам метара, тежак две тоне, до стене изнад манастира Пустиња биће транспортован војним хеликоптером.

На изради јединственог знамења већ три недеље ангажовано је десетак радника фирме „Елмонт“ у Лајковцу, која је у саставу „Колубара – Метала“, односно Рударског басена „Колубара“. Постављање крста изнад манастира Пустиња саставни је део прославе 1.700 година Миланског едикта у Епархији ваљевској.

– Жеља епископа ваљевског Милутина била је за то да се у оквиру прославе Миланског едикта начини велики крст и да буде постављен у манастиру Пустиња, светињи познатој по живопису и икони Јована Крститеља, која је под заштитом УНЕСКО – каже Милован Теовановић, други архијерејски намесник ваљевски. – Ову идеју предочили смо Милораду Грчићу, генералном директору Рударског басена „Колубара“, који је одмах прихватио да овај велики енергетски гигант Србије крст изради бесплатно.

Манастир Пустиња, недалеко од центра Поћуте, несагледив са пута и реке, заклоњен стрмим, шумовитим падинама планине Орловаче са северне стране, те Беле стене са југа, потпуно оправдава име моје му је наденуто. Од насеља је удаљен око три километра, окружен густом шумом, и од турских похода и ратних разарања штитила га је уска, стрма стаза усечена у врлетне литице Беле стене. Садашњи храм посвећен Ваведењу Пресвете Богородице саграђен је на темељима старије цркве.

manastir-pustinja
СВЕТО МЕСТО ТеШко приступачан предео у ком се манастир налази учинио је да до данас многи не знају за културно-историјске вредности овог места и лепоту природе која га окружује. Не чуди, стога, што је Десанка Максимовић, 1992. године, у манастирску књигу записала: „Срећна сам што сам посетила ово Свето место. Како бих пошла на онај свет, да овде нисам била и поклонила се иконама у овој светињи“.

– Крст који ће бити изнад манастира Пустиња није наш први подухват ове врсте – каже Зоран Ранковић, руководилац радне јединице у „Елмонту“. – Пре три године начинили смо још већи крст, опточен алуминијумом, који се налази у селу Црквине. То искуство много нам је значило приликом израде овог крста.

Нови крст, чија је израда при крају, начињен је од челичног решеткастог стуба далековода, али је конструкција ојачана због носивости. У крст је уграђено око 50 квадратних метара прохромског лима, који може да траје више од стотину година. У изради крста највише су били ангажовани радници „Елмонта“ Михаило Нешић, Момчили Трипковић, Дејан Пажиновић, Видан Радивојевић и Михаило Јевтић. Стручњаци процењују да би, узевши у обзир материјал и рад, израда оваквог крста коштала више од 10.000 евра!

– Предстоји полирање прохромског лима, како би крст, кад буде постављен на стену, сијао пуним сјајем – каже Зоран Ранковић. – Предвиђено је и да буде осветљен ноћу, што ће још више употпунити моћ и значај које симболизује.

Прохромски крст биће из Лајковца до манастира Пустиња транспортован војним хеликоптером. С обзиром на његову величину и тежину, те изузетно неприступачну стену где ће бити постављен, то је био – једини начин. Зоран Ранковић истиче да су стручњаци, статичари, посебну пажњу посветили чврстини конструкције и безбедности, с обзиром да ће крст бити сајлом закачен за хеликоптер. Када буде причвршћен за бетонско подножје, један радник ће кроз унутрашњост крста да се попне до самог његовог врха и откачи сајлу којом је повезан с хеликоптером!

– Радници предузећа „Инграп-омни“ већ припремају бетонско подножје за крст на љутој стени, око 400 метара изнад манастира, одакле, за лепог времена, видик пуца надалеко – каже свештеник Теовановић. – Када ће крст бити хеликоптером пренет до Пустиње, одлучиће надлежни у Војсци Србије, који увелико припремају тај подухват. Крст ће, за вјеки вјеков, закрстити целу Епархију ваљевску, све до њених граница, од Осечине до Обреновца.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Оборен крст на гробници генерала де Гола на истоку Француске

0 (0) ГРОБНИЦА бившег француског председника Шарла де Гола у месту Коломбе-ле-де-Еглиз, на истоку Француске, …

Крст

Крст Светог Илије – Дело вере (видео)

0 (0) На Светог Илију навршило се три године од подизања металног крста на барикадама …

Један коментар

  1. Po Srbiji se samo dižu ogromne krstače! Gde su fabike, radionice, zasadi voća, vinograda….? Kragujevac, Niš, sada Valjevo – sve mrtvi gradovi! Ove slutnje sa krstovima neće nadobro izaći!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *