Насловна / Свет / Европа / КРТИЧЊАК: Немачка министарства и службе пуне америчких кртица
КРТИЧЊАК: Немачка министарства и службе пуне америчких кртица 1

КРТИЧЊАК: Немачка министарства и службе пуне америчких кртица

Скандал у вези са америчком шпијунском мрежом разапетом у Немачкој, попримио је много веће размере него што се претпостављало. Америчка Централна информативна агенција (ЦИА) је као своје „кртице“ ангажовала десетак службеника немачке владе. Недељник „Билд ам зонтаг“ тим поводом спомиње да су ти људи радили у министарствима одбране, унутрашњих послова, привреде и ономе за помоћ земљама у развоју. Овај последњи ресор је био посебно занимљив Американцима јер су преко тог министарства ишле тајне операције немачке Савезне обавештајне службе (БНД) изведене у иностранству.

Због ове „провале“ шпијуна, америчке обавештајне службе ужурбано проверавају могућност да штаб за вођење шпијунских операција пребаце у амбасаде у Варшави и Прагу и да убудуће одатле руководе.

Немачки безбедњаци су већ реаговали на цурење информација. Америчка тајна служба је регистровала да је више радника њихове амбасаде већ неколико дана под присмотром нрмачких агената.

Друге пуштају

Председник комисије за питања тајних служби у Представничком дому, Мајк Роџерс, пребацује Немачкој да је протерала шефа америчких обавештајаца, а да толерише руске и иранске топ-шпијуне.
„Америка мора да разуме ове везе и за то јој треба тајна служба, јер би за нас било неодговорно да не знамо шта са њима причају немачке дипломате“, пише лист „Вол стрит журнал“.

Оптужбе због шпијунаже и потоње протеривање шефа ЦИА за Немачку, до сада за Вашингтон нису биле вредне ни помена. Ових дана се први пут огласио портпарол Беле куће, Џош Ирнест, изјавом да „разлике у зони тајних служби треба да буду решене преко приватних канала, а не кроз медије“.

Нови детаљи о „кртицама“

Протерани Американац становао је у амбасади своје земље и био је задужен за контакт са немачким тајним службама. „Вашингтон пост“ пише да се ради о бившем оперативцу ЦИА који одлично говори немачки, а у Берлину је био тек годину дана. Сарадник немачког министарства одбране, осумњичен за шпијунажу, одржавао је контакте само са сарадницима америчког министарства иностраних послова. Он није војно лице, већ референт у одељењу за политику.

Осим тога, наговестио је да САД немачке реакције око афере сматра претераним.
Савезници који имају високоразвијене тајне службе, као што је то случај са САД и Немачком, имају врло јасну представу о томе шта све садрже односи међу тим службама и њихове активности, рекао је Ирнест, алудирајући на то да су Немци и раније могли да претпоставе да су шпијунирани

 

Б. Божин – Вести |

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Грчка предала захтев Немачкој - траже 376 милијарди евра ратне одштете за два светска рата 11

Грчка предала захтев Немачкој – траже 376 милијарди евра ратне одштете за два светска рата

БЕРЛИН – Грчка је од Немачке затражила ратну одштету у висини од 376 милијарди евра, пише …

Индија неће жртвовати свој економски развој ради ситних трговинских повластица САД-а - Њу Делхи 13

Индија неће жртвовати свој економски развој ради ситних трговинских повластица САД-а – Њу Делхи

Индија неће жртвовати свој економски развој ради ситних трговинских повластица, саопштило је Министарство трговине Индије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *