среда , фебруар 21 2018

Крушевац: Радници “Жупе” до плата не могу ни са пресудама

ВИШЕ од 180 бивших радника предузећа за туризам, угоститељство и трговину “Жупа” из Крушевца не успева да наплати заостале плате, иако им је то, како истичу, гарантовано правоснажним судским одлукама. У обраћању Привредном суду у Краљеву у који су “Новости” имале увид, бивши угоститељи наводе да су много трпели и много времена изгубили чекајући да добију оно што им припада.

– Нацртом решења за главну деобу, узевши у обзир пресуде Привредног суда у Краљеву и Привредног Апелационог суда у Београду, утврђени су износи за исплату по главној деоби у проценту од 77,02 одсто од признатих потраживања, али до данашњег дана главна деоба није реализована – наводи се између осталог у обраћању бивших радника председнику Привредног суда у Краљеву, које је ове недеље прослеђено из Крушевца.

Бивши радници пре свега траже да се закаже деобно рочиште како би могли да наплате потраживања.

– Колико знамо, све процедуре су завршене, жалба “Фактор банке”, која је од АД “Жупа” потраживала пет милиона евра је пред Апелационом судом одбијена, а имамо информацију да за заказивање деобног рочишта није препрека ни тужба коју је та банка паралелно поднела против стечајног судије и суда, а која је активирана након што је жалба одбијена – говори Радмило Ђорђевић, председник скупштине поверилаца и бивши радник предузећа.

Апели бивших угоститеља требало би да се нађу и на адресама Привредног апелационог суда у Београду, Високог савета судства, стечајног судије и стечајног управника, где пише и да уколико се овај вишегодишњи проблем не буде решио у разумном року, потписници су спремни да незадовољство јавно искажу. Надају се, ипак, да за протестима неће бити потребе.

У тренутку увођења стечаја, у јесен 2014. године, како је објављивано тада, радницима су у просеку дуговало око 20 плата. Слободе процене су да просечан радник потражује од 200.000 до 400.000 динара. У трећем исплатном реду су се поред њих, нашли и Скупштина града, као и Пореска управа, али су само бивши радници још увек кратких рукава.

ПРОДАТИ СВИ ЛОКАЛИ

ИМОВИНА некадашњег туристичко-угоститељског гиганта, дефинитивно је продата крајем 2015. за 160 милиона динара, а у току је реконструкција централног објекта предузећа, Хотела “Рубин” (8.709 квадрата). Раније су продати и други објекти предузећа: ресторан “Багдала”, мотел “Појате”, популарни локали “Топ”, “Багдалино”, “Липов лад”, “Златно буренце”.

С. БАБОВИЋ, Новости.рс

фото: С. БАБОВИЋ

Актуелно

Врховни касациони суд: Предлозима о промени Устава нанета штета грађанима и њиховим правима на независтан и непристрасан суд

Врховни касациони суд саопштио је да решења предложена на радни текст амандмана Министарства правде на …

Милош Ковић: Не пада снег да прекрије брег

И сами покретачи Апела за одбрану КиМ били су затечени када су схватили да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons