fbpx

Kубуровић: Измене Устава након избора

0
(0)

Министарка правде Нела Kубуровић казала је данас у интервјуу за лист „Kурир“ да мисли да ће наредни сазив Скупштине Србије бити у прилици да заврши започету процес измена Устава Србије.

„Први пут се налазимо у ситуацији да мењамо Устав, а не да доносимо нови, што је далеко дужи и компликованији процес. С обзиром на то да су на пролеће и редовни избори парламентарни избори, мислим да ће нови сазив пленума бити у прилици да заврши започети процес, узимајући у обзир време и сложеност поступка“, рекла је Kубуровић за „Kурир“.

Она је навела да су рад на изменама почео у јуну када је Одбор за уставна питања и законодавство Скупштине Србије усвојио Предлог за измену Устава, који је Влада упутила, као и да двотрећинска већина посланика треба да се изјасни о томе да жели измене. Након тога Скупштина би требала да спроведе јавне консултације и да Одбор за уставна питања сачини коначан текст измена о коме ће се поново морати да се изјасне посланици.

„Уколико посланици усвоје текст измена, поново са двотрећинском већином, тек се онда о томе изјашњавају грађани на референдуму“, рекла је Kубуровић.

Она је навела да је циљ измена Устава „јачање независности судства и самосталности тужилаштва кроз поступак избора носилаца правосудних функције, из којег ће бити искључене Скупштина и Влада“.

Говорећи о недавним изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, Kубуровић је рекла да се тим изменама појачава социјално-друштвени аспект закона и уводе новине, којима се, како је оценила, драстично олакшава положај дужника.

„Министарство је посебно узело у обзир грађане који имају дуговања, а лошијег су материјалног стања и предвидело да се за комуналне дугове не може продати некретнина зарад износ дуга нижег од 5.000 евра“, казала је Kубуровић и додала да није због тог закона у сукобу са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Она је навела да се њено министарство протеклих година показало „највећим критичарем извршитеља тамо где је то оправдано“.

Kубуровић је казала да није „мали број случајева разрешења, новчаних и дисциплинских казни које је министарство изрекло јавним извршитељима“.

„Kада је у питању дијалог с представницима опозиције, драго ми је што је он отпочео, али у делу опозиције не видим искрену жељу да се њиме нешто постигне“, рекла је Kубуровић о округлим столовима на Факултету политичких наука у Београду.

На критике бивше председнице Врховног касационог суда Виде Петровић Шкеро да је „Србији потребно 20 година да дође до независног правосуђа“ и да су претрходне реформе биле лоше, Kубуровић је рекла да је то казала „особа која је лично спроводила пропале реформе и с највишег судијског положаја“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Доста је било: Лицемерје ЕУ трагично по Србију…

5 (4) Јучерашња скандалозна изјава ЕУ комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија да …

Напредњаци у Чачку пали на испод 35% подршке у бирачком телу

0 (0) Према истраживању јавног мњења, не рачунајући неколико општина у Београду где СНС најлошије …

Један коментар

  1. Зна ли ико ко је ова студенткиња? Да питамо Сороша, можда он зна?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *