Купци у страху од вируса не купују јагоде

4
(1)

Пред нама је прилично неизвесна сезона у малинарству. Наши произвођачи и прерађивачи изузетно су подложни негативном утицају актуелних дешавања због пандемије и биће потребан добар план, али и интервенција државе, рекао је за „Политику” др Александар Лепосавић, један од најбољих познавалаца стања у овој производњи.

– Могући су проблеми с обезбеђењем радне снаге, а евидентно је наслеђено и не баш добро стање у производним засадима малине и купине, које су дуго година биле окосница извоза српске привреде – каже наш саговорник. Уколико криза потраје, Лепосавић препоручује да се на време припреме складишни капацитети и да се обезбеди довољно амбалаже за пријем и смрзавање робе у случају да буде недостатка људства и немогућности нормалног функционисања производног процеса у пријемним и прерађивачким центрима у Србији.

– Наравно, конкретна помоћ државе била би од пресудног значаја за опстанак свих у ланцу производње. Искуство других земаља, а посебно Француске, и њихова најава укључивања државе у процес откупа и код нас би имао значај. Активним укључивањем државе и строгом контролом производње, прераде и извоза, водећи рачуна и о сопственом интересу, спречиле би се и злоупотребе – рекао је он.

Коментаришући актуелну ситуацију у светском воћарству, он истиче да пандемија болести ковид 19 на глобалном нивоу већ погађа више од 200 земаља, што угрожава произвођаче и прерађиваче пољопривредних производа. Лепосавић каже да код купаца постоје бројне непознанице и страхови у вези са конзумирањем воћа и преношењем вируса. Због тога је ситуација у воћарству веома разнолика. На светском тржишту тренутно је велика тражња за лимуном и већином агрума, а значајан раст бележе и домаћи произвођачи и извозници јабуке. Према анализама, тренутна ситуација са вирусом корона највише погађа произвођаче јагода из Шпаније. Њихови главни производни региони суочени су с огромним падом тражње јагоде намењене за свежу потрошњу.

– Шпанска јагода данима стоји нетакнута на трговачким рафовима широм Европе. А проблем за шпанске произвођаче јесте и то што изузетно тешко обезбеђују радну снагу за пољске радове. Са сличним проблемима суочавају се и групације произвођача овог воћа из Француске због чега многи одустају од бербе овог воћа – каже Лепосавић.

Отежавајућа околност за прерађиваче јагоде и осталог воћа и поврћа у ове две земље представља и потреба одржавања дистанце између запослених у прерадним центрима. Због тога што не могу да испуне те услове одустају од посла. Француске власти, како каже, најавиле су да ће помоћи и да ће се укључити у процес откупа и складиштења робе. Као могућност се помиње и прогресивно смањивање мера изолације за најмање ризичну популацију становништва, као што су ученици и студенти како би спречили пропаст пољопривредне производње и могућност несташица хране.

Александар Лепосавић истиче да, уколико се спроводе мере добре произвођачке праксе, нема разлога за страх од преношења вируса путем конзумирања воћа, на шта указују резултати неколико реномираних лабораторија из Немачке и САД.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић потврдила да Србија купује вакцине против корона вируса од Била Гејтса!

4.3 (12) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом ЦОВАX о приступу вакцини против вируса …

Бранимир Несторовић: Не будите зомбији, не верујте СЗО (видео)

5 (2) Ми сад слушамо шта је рекла СЗО и онда се понашамо као зомбији. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *