Економија

Куповна моћ у Србији 65% испод европског просека

Просечна куповна моћ у свим земљама западног Балкана испод је просека ЕУ, показују подаци Еуростата, који објављује статистичке податке из држава чланица, држава изван Европске уније и међународних организација – при чему је Србија, за разлику од приче политичара како нам је сјајно – реално при дну скале, са 65 одсто испод европског просека.

Јаднији од нас су само БиХ, где је куповна моћ веома ниска и 70 одсто је слабија од просечне куповне моћи ЕУ, и Албанија, која има за један бод лошију куповну моћ.Од осталих земаља у окружењу, Црна Гора је 60 одсто испод просека, док је најбоља ситуација у региону у Хрватској, која је 39 одсто испод просечне куповне моћи ЕУ.Европски просек у куповној моћи чине Шпанија, Италија и Кипар. Најбогатија земља ЕУ је Луксембург, а најсиромашнија Бугарска. Испод европског просека од 10 до 20 одсто су Словенија, Малта, Грчка, Португал, Чешка.

Луксембург и Холандија имају куповну моћ једну трећину изнад просечне куповне моћи грађана ЕУ. Нешто мање, једну четвртину изнад просека ЕУ, имају Данска, Ирска, Аустрија, Шведска. Следе Немачка, Белгија, Финска и Велика Британија. Десет одсто изнад европског просека куповне моћи је и Исланд.

Словачка је око 25 одсто од европског просека. Следе земље које су од 35 до 40 одсто испод европског просека, а то су Естонија, Мађарска, Пољска, Летонија и Литванија.


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!