fbpx

Квислинг и терориста на вечери у Бриселу. На менију Србија.

0
(0)

ПРВА половина децембра пуна је догађаја од којих директно зависи даљи европски пут Србије. На разним нивоима, одлучиваће се колико је земља спремна да настави процес евроинтеграција. Неће практично проћи радни дан, а да Србија у одређеном контексту не буде на дневном реду.

Понедељак, 3. децембар – Спољнополитички одбор Европског парламента расправљаће о нацрту резолуције известиоца Јелка Кацина. Овим у принципу позитивним извештајем тражи се од Европског савета да Србији одреди датум за почетак претпријемних преговора што је пре могуће, под условом да буду испуњени кључни приоритети и да с настави с реформама.

Уторак, 4. децембар – Премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи разговараће у Бриселу о интегрисаној контроли прелаза. Мада нова рунда дијалога под покровитељством Кетрин Ештон још није званично најављена у Бриселу, неслужбено се може сазнати да ће се дијалог водити током радне вечере. Главна тема разговора биће споразум о интегрисаном управљању прелазима на административној линији, чија пробна примена треба да почне 10. децембра на прелазима Јариње, Мердаре и Кончуљ.

Среда, 5. децембар – У атмосфери последњих срамних хашких одлука, главни тужилац Серж Брамерц и председник Трибунала Теодор Мерон поднеће редовни полугодишњи извештај на седници Савета безбедности УН у Њујорку.

Понедељак 10. децембар – Очекује се пуштање у рад три „пилот-програма“ с мешовитим тимовима на прелазима Јариње, Кончуљ и Мердаре.

Понедељак и уторак, 10. и 11. децембар – Шефови дипломатија ЕУ ће на саветима за спољне и опште послове у бриселској згради „Јустус Липсијус“ припремити нацрт закључака за састанак европских лидера о напретку земаља кандидата за чланство у ЕУ. Србија очекује „позитиван сигнал“.

Четвртак и петак, 13. и 14. децембар – Шефови држава или влада земаља чланица ЕУ донеће закључке о даљим корацима у процесу евроинтеграција. Следећи корак за Србију је добијање датума за почетак претпријемних преговора за чланство. Кључни услов је нормализација односа с Приштином. Очекује се да лидери Европске уније на децембарском састанку изразе спремност да започну преговоре са Србијом, чим од Европске комисије добију извештај да је политички дијалог одмакао толико да се може сматрати да је једини кључни услов испуњен.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Депеше Викиликса (други део): Депеша од 24. октобра 2008. – Оснивачка скупштина СНС-а

5 (6) У другој депеши Викиликса коју данас преносимо, говори се о оснивачкој скупштини Српске …

Лепосавић – некада привредни гигант, а данас општина напуштених фабрика (видео)

5 (1) Сабласно делују празне хале друштвених предузећа у Лепосавићу која су некада упошљавала више …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *