Лајчак, поздравио те Драгче у име Србије и понудио ти договор сад одмах, далеко је пролеће (видео)

5
(1)

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчк долази у посету Приштини, па Београду одмах након данашњих разговора са министрима спољних послова ЕУ у Луксембургу.

Главни циљ Лајчакове посете је оживљавање дијалога који је запао у ћорсокак након што Приштина одбија да разговара о формирању ЗСО, али и притисак да се цело питање реши до краја његовог мандата на пролеће.

Министри спољних послова ЕУ данас ће на сатанку у Луксембургу размотрити ситуацију око преговора Београда и Приштине. Уједно, то је прва политичка расправа о дојалогу на нивоу министара после дужег времена, а наметнуле су је тренутне околности.

– Лајчак ће данас бити са министрима спољних послова ЕУ и одмах после тога планира да путује у Приштину, па онда у Београд. Као што је већ више пута истакнуто, ЕУ је посвећена дијалогу, а када се говори о ЗСО не треба заборавити да се Приштина на то обавезала још пре седам година – кажу дипломатски извори.

Лајчак се уједно после дужег времена огласио око дијалога, и то изјавом да Брисел од предедника Србије Александра Вучића очекује „далекосежну одлуку“ по питању Косова и Метохије.

Он, међутим, каже да се српски председник с правом пита да ли ЕУ нуди европску перспективу заузврат.

Јањић: Лајчак решен да све заврши за време свог мандата

Говорећи о актуелној ситуацији у којој се нашао дијалог између Београда и Приштине и речима Лајчака, директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да је специјални представник очигледно решен да се све заврши док се не заврши његов мандат, а који траје до пролећа следеће године.

– Тешко је рећи на шта је тачно мислио под тим ’далекосежне одлуке’. Ако је мислио на признање, мој став је да ситуација није за то зрела. Ни Београд ни Приштина нису зрели за то, ни политички ни економски. Мало ме изненађује та његова изјава. Ако мисли на оно што је некад била опција ЕУ, статусна неутралност, не би било згорег да се јасно каже – рекао је Јањић.

Попов: ЕУ решена да убрза процес

И директор Центра за регионализам Александар Попов оцењје да Лајчакове речи треба тумачити у светлу да је ЕУ решена да се убрзају разговори, нарочито после уласка САД у преговоре.

– Мислим да ЕУ неће дозволити да каска дијалог који она води, нарочито после потписивања Вашингтонског споразума. Чини ми се да ће САД наставити да ’газе’ по споразуу, па чак и да ће Бајден ићи тим путем чак иако Трамп не победи на предедничким изборима – рекао је Попов.

То кад специјални представник ЕУ каже ’далекосежне последице’, наводи даље Попов, мисли се на правно обавезујући споразум који неће нужно бити представљен као признање, али је потребан компромис да се до тога дође.

Блиц, Косово онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одговор пуковнику Иву Удовичићу, који хоће да змијама од антиваксера стане на пут

Одговор пуковнику Иву Удовичићу, који хоће да змијама од антиваксера стане на пут

4.6 (37) Новина, лист или некако да га назовемо, Курир, а који се хвали да …

Јебо земљу и војску која има оваквог увезеног идиота за пуковника и то још начелника болнице!

Јебо земљу и војску која има оваквог увезеног идиота за пуковника и то још начелника болнице!

4.4 (7) Антивакцинаши су змија која бљује отров на све стране и угрожава национално здравље. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend