Лазаревац без офталмолога: Приватници прегледају пацијенте

0
(0)

ЧАК три офталмолога, запослена у Дому здравља у Лазаревцу, дала су отказ у року од шест месеци! Да грађани не би остали без очног лекара, док се не оконча конкурс за пријем, тражена је „испомоћ“ из других градова, али због дефицитарног кадра и незадовољства надокнадом нико није дошао. Руководство лазаревачког Дома здравља нашло је привремено решење тако што су хонорарно ангажовани офталмолози који су недавно дали отказе!

Директор ДЗ „Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревацу др Јован Милојевић потврдио нам је да су офталмолози дали отказе. Како истиче, реч је о лекарима који имају право да раскину радни однос, јер су уговором били ангажовани на осам година. Они су одлучили да оду у приватну праксу.

– Дом здравља је њима платио специјализацију, након које су били дужни да раде бар осам година код нас – објашњава Милојевић. – Они су остали десет и више година. Ми ћемо расписати конкурс, али тешко је да ће се неко јавити, јер је тако било и у осталим градовима, пошто се ради о дефицитарном кадру. Тражили смо помоћ од колега из Ваљева и Аранђеловца, али и њих мучи исти проблем, док из Београда нико није хтео да дође, јер су незадовољни надокнадом коју би примали.

Милојевић истиче да ће ова здравствена установа послати два лекара на специјализацију из офталмологије, али да она траје четири године и до тада треба ангажовати некога, како пацијенти из Лазаревца не би остали без очног лекара.

– Били смо принуђени да ангажујемо лекаре који су дали отказе, уз хонорар који ће им исплаћивати Дом здравља из сопствених средстава – каже Милојевић. – Тако је проблем тренутно решен, па један лекар ради пре подне, један по подне. Хитни случајеви се примају одмах, а заказује се на краће од месец дана.

ПРИЈЕМ НОВИХ КАДРОВА

КАДРОВСКИМ планом запошљавања, који је направио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, на основу исказаних потреба здравствених установа, до краја године београдски здравствени систем биће „богатији“ за 274 лекара и медицинских сестара. Нови кадар биће запослен у девет домова здравља.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова.рс: Конференције Кризног штаба нису потребне – ако ћете и даље да лажете

4.8 (5) Кад је ономад Кризни штаб почетком маја, пред укидање ванредног стања, укинуо и …

ИНТЕРВЈУ: Дејан Жујовић – Вучић и Kризни штаб много серу, истина о стању у здравству! (видео)

4.1 (15) Гост Славија инфо тв био је доктор Дејан Жујовић, начелник дневне болнице градског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend