Лезбос само што не експлодира под притиском миграната (видео)

Лезбос само што не експлодира под притиском миграната (видео)

0
(0)

Нови сукоби избили су у понедељак увече између грчке полиције и избеглица на острву Лезбос, пошто је ситуација „на ивици експлозије“. На Лезбосу се налази на хиљаде миграната, углавном Сиријаца.

На десетине припадника Обалске страже и интервентне полиције пендрецима су се „борили“ са око 2.500 избеглица на острву Лезбос пошто је маса похрлила према броду за Атину.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=-Iq6Yxx6GxY“]

– Овде сам осам – девет дана. О мој Боже, не могу ни да се сетим. Неки људи су овде већ 14 – 15 дана. Владу Грчке није брига – рекао је Аледин, сиријски избеглица који се упутио код брата у Немачку.

Из воде извађено још 500 људи

Патролни бродови су у последња 24 сата покупили близу 500 миграната у 11 акција потрага и спасавања у источном Егејском мору, саопштила је Грчка обалска стража. Људи, чија националности није одмах била јасна, пронађени су у малим чамцима у близини острва Лезбос. На то острво, Самос, Кос и Агатиниси долази половина миграната, који стижу у Грчку.

Трајект је у уторак превезао око 2.500 сиријских избеглица са Лезбоса у атинску луку Пиреј, пошто је влада изнајмила трајект, у оквиру напора да ублажи притиске на источна острва која су преплављена новим доласцима. Телевизијски снимци показују да је искрцавање протекло мирно.

Лезбос је острво од око 85.000 становника, које се тешко носи са таласом избеглица који стижу са суседне турске обале на путу за Западну Европу. Грчка влада и агенција Уједињених нација за избеглице допремили су додатно особље и бродове да се „носе“ са око 25.000 „заглављених избеглица“, пошто их је тренутно три пута више него што острво може да прими.

Центар за прихват је формиран на напуштеном фудбалском терену да би помогли да избеглице са острва стигну до Атине.

Ситуација на грчком острву је „на ивици експлозије“ због доласка више од 15.000, већином сиријских избеглица, изјавио је грчки министар за миграције Јанис Музалас. Он је рекао да ће чамци, којима се избеглице пребацују на континентални део Грчке, ускоро почети да користе и другу луку како би се смањио притисак на становнике острва.

– У Митилени се тренутно налази између 15.000 и 17.000 избеглица и то су званични подаци наших служби – рекао је Музалас, упозоривши да је ситуација на острву „на ивици експлозије“.

Сви би да се укрцају на брод за Пиреј

Према његовим речима влада планира да повећа број бродаова са три на пет, како би са Лезбоса превезле 12. 000 избеглица до суботе. Обалска стража је проценила да су власти до сада превезле 18.000 избеглица до копна.

Танјуг

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВО ЈЕ ЕПИЛОГ ВИШЕЧАСОВНЕ БИТКЕ СА 2000 МИГРАНАТА КОД САРАЈЕВА: Повређени полицајци, уништена возила (видео)

ОВО ЈЕ ЕПИЛОГ ВИШЕЧАСОВНЕ БИТКЕ СА 2000 МИГРАНАТА КОД САРАЈЕВА: Повређени полицајци, уништена возила (видео)

5 (6) У сукобу миграната и полиције, у кампу Блажуј код Сарајева, повређена су два …

МУП Републике Српске формира летећи одред како би могао да одговори на опасност од милитантних миграната

МУП Републике Српске формира летећи одред како би могао да одговори на опасност од милитантних миграната

5 (3) Услед озбиљног погоршања безбедносне ситуације у Федерацији БиХ, МУП Републике Српске би могао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend