Македонија

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем

Лидери групе која је напала Куманово су петорица Албанаца с Косова који су од раније познати по формирању паравојних структура у региону, саопштиле су македонске власти. За великим бројем чланова групе биле су расписане међународне потернице. Такође, познати су и по везама са албанским политичарима са Косова и из Македоније, међу којима су Рамуш Харадинај, Мендух Тачи и Аљбин Курти.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем
Ризај Бег

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски навео је да су осумњичени као лидери групе Мухамед Краснићи, такозвани “Командант Малишева”, Мирсад Ндрецај – “Командант НАТО”, Сами Ушкини – “Командант Соколи”, Бег Ризај – “Командант Бегу” и Деме Шеху – “Јунику”, сва петорица са Косова.

Ризај Бег (“Командант Бегу”) био је припадник “Ослободилачке војске Косова” у зони Дукађин, под командом Рамуша Харадинаја. После рата, једно време био је Харадинајев телохранитељ.

Албански извори на Косову тврде да је вођа ове групе био Џафер Зимбери, такође ветеран “ОВК”, али и кандидат за посланика на листи Алијансе за будућност Косoва Рамуша Харадинаја.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем
Џафер Зимбери и Рамуш Харадинај

 

И Мирсад Ндрецај (“Командант НАТО”) познат је по вези са Харадинајем. Током рата 2001. године, био је један од локалних команданата “Ослободилачке националне армије”. Недавно је преузео одговорност за напад на караулу Гошинце, тврдећи да се за такву акцију одлучио јер су албански лидери, зарад личних интереса, издали идеје за које се борио.

Ндрецај је, после рата у Македонији, био један од утицајнијих чланова Алијансе за будућност Косова (Харадинајева партија) у Ђаковици. Једном приликом је ухапшен због претњи судијама у том граду.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем
Мирсад Ндрецај и Рамуш Харадинај

Међу осумњиченима је и Сами Укшини, познат и по ратном надимку “Командант Сокољи”, који је такође из Ђаковице. Бар десетак чланова његове породице борило се у редовима “ОВК” на Косову, “ОНА” у Македонији и “ОВПБМ” на југу Србије. Током сукоба у Македонији, био је командант бригаде у региону Липкова.

Ушкини, који је непосредно после рата у Македонији отворено подржавао партију Алија Ахметија, у међувремену је, како се чини, променио страну, па је у серији прислушкиваних разговора које је објавила македонска опозиција, разговарао са лидером Демократске партије Албанаца Мандухом Тачијем, са којим је, судећи према транскриптима, био у пријатељским односима.

Четврти осумњичени Дем Шеху (“Јунику”) је из Дечана и ветеран је ратова на Косову и у Македонији. После рата у Македонији, једно време је био телохранитељ Алија Ахметија (Демократска унија за интеграције) и одржавао је блиске везе са високим званичницима Ахметијеве партије.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем
Мухамед Краснићи

 

Још један ветеран ратова у Македонији и на Косову је Мухамед Краснићи, или “Командант Малишева”. Његов брат Албан је високи функционер Покрета “Самоопредељење” Аљбина Куртија.

Раде Мароевић

(РТС)

Шта пише у Белој књизи Владе Србије о терористима из Куманова: Отмице, мучења, убијања

Тројица терориста који су се током претходна два дана борили у Куманову од раније су познати српској полицији, као официри “ОВК” (“Ослободилачке војске Косова”). Њихова имена налазе се у Белој књизи Владе Србије, са свим злочинима које су починили на територији Косова.

АДЕМ ШЕХУ – обучавао терористе у камповима

Бивши официр албанске армије, активно је учествовао у обуци албанских терориста у камповима у Албанији.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем

По доласку на КиМ, јуна 1999. године, постао је један од руководилаца “ОВК” у оперативној зони Лаб, командант 153. бригаде, која је деловала на подручју Голака и на путном правцу Приштина – Лесковац, односно у селима Качикол, Граштица, Колић и др.

Веома блиске контакте одржавао је са Сејдијем Весељијем и Рустемом Мустафом, званим “Реми”, тада командантом оперативне зоне Лаб.

Чланови групе којом је руководио Шеху, убили су, 31.08.1999. године, у реону села Зебнице, Драгана Перића, из Грачанице, Синишу Марковића, из Бадовца, и Јовановић Н., из Сушице.

Такође, ова група је отела Милорада Поповића, а одговорна је и за отмице Славише Стевића, из Бадовца, и Предрага Микића, званог “Прота”, из Сушице.

Након потписивања Кумановског споразума, главни штаб “ОВК” оперативне зоне Лаб, у којем се налазио Шеху, донео је одлуку о формирању илегалних терористичких група, задужених за етничко чишћење на подручју општина Подујево и Приштина.

Почетком децембра 2000. године, Шеху се вратио у Албанију, где је наставио са активностима у оквиру ФНУА и АНА, као његовог војног крила.

МАЛИЋ НДРЕЦАЈ – командант бригаде задужене за затвор у којем су мучени и убијани киднаповани Срби

Рођен је у селу Мачитева, општина Сува Река.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем

Након формирања оперативне зоне ОВК Дукађин, Рамуш Харадинај је Ндрецаја именовао за команданта 132. бригаде “ОВК”, зване “Мурат Зенељи”, са седиштем у селу Јабланица. Ова бригада је руководила затвором у којем су мучени и убијани киднаповани Срби.

По доласку КФОР-а и УНМИК-а на КиМ, руководио је специјалном јединицом званом “Зла река”, чији су припадници извршили велики број кривичних дела над  неалбанским становништвом на подручју Ђаковице.

Након формирања штаба “АНА”, у селу Дебалде, општина Витина, 2002. године, Ндрецај је постављен за команданта, са посебним задужењем да организује обуку припадника “АНА”.

По инструкцијама Рамуша Харадинаја, Ндрецај је учествовао у оружаним сукобима у Куманову (Македонија), где је предводио терористичку групу у оквиру “ОНА”, при чему је користио псеудоним “командант Маља”.

Такође, активан је на плану илегалног допремања оружја и друге војне опреме из Албаније за потребе терориста на подручју Прешева, Бујановца, Медвеђе и Македоније.

У том контексту, са својом групом, преузима оружје из магацина на подручју Дечана и складишти га у непосредној близини административне границе са југом Србије, као и државне границе са Македонијом.

Због овакве активности, марта месеца 2003. године, ухапшен је од стране припадника КФОР-а, да би после извесног времена био пуштен.

САМИ (Брахим) УКШИНИ – звани “Сокољ”

Рођен 15.10.1967. године у селу Морина, општина Ђаковица. Заједно са Садријем Авдуљијем, формирао је и руководио терористичком групом која је деловала на подручју Ђаковице.

Група је бројала 35 чланова и била је наоружана аутоматским и полуаутоматским пушкама, минобацачима, тешким митраљезом и једним топом.

Извршила је више оружаних напада, током 1998. године, на припаднике МУП-а Републике Србије и Војске Југославије.

Био је заменик Малића Ндрецаја, команданта оперативне зоне Куманово, којој је припадала 113. бригада “Исмет Јашари”, на челу са Куштримом Хоџом.

Ана Роланд

(Блиц)

Ухапшени терористи из Македоније, Албаније и са Косова

Основно јавно тужилаштво за борбу против организованог криминала и корупције у Скопљу поднело је кривичну пријаву због тероризма, угрожавања уставног поретка и безбедности против 30 особа које су се у суботу предале полицији, а биле су део терористичке групе која се 9. маја сукобила са полицијом у Куманову. Свима је одређен притвор од 30 дана.

Лидери кумановске терористичке групе познати по везама са Харадинајем, Куртијем и Мандухом Тачијем

Како преносе македонски медији, за 18 ухапшених из групе у Куманову утврђено је да су са Косова, деветорица су држављани Македоније, а један ухапшени је албански држављанин са пребивалиштем у Немачкој, преносе македонски медији.

Неколико њих признало је да су у Македонију ушли илегалним путем.

Из групе од 30 ухапшених њих 23 терете се за терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности, удруживање због непријатељске делатности и недозвољеног држања оружја, док се седам притворених сумњичи за терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности.

По окончању полицијске акције у Куманову, која је почела 9. маја, а трајала више од 30 сати, поред осам полицајаца погинуло је и 14 особа за које се претпоставља да су припадници терористичке групе. У акцији је рањено 37 полицајаца.

Према наводима македонског МУП-а, терористичка група је у Македонију ушла почетком маја, а бројала је око 40 људи.

Како је јуче саопштено из македонског МУП-а, према првим сазнањима, већи део групе која се сукобила са полицијом у Куманову учествовао је у нападу на полицијску караулу код села Гошинце пре месец дана.

(РТС) 

НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!