fbpx
Насловна / Србија / Љајић: 140.000 сиромашне деце у Србији

Љајић: 140.000 сиромашне деце у Србији

Забрињавајућим податком да 140.000 деце живи испод линије сиромаштва, министар рада и социјалне политике Расим Љајић је отворио Дечју недељу.

Указујући да се Дечја недеља организује како би се скренула пажња на потребе и права деце, али и подвукла црта докле се стигло са остваривањем тих права, Љајић је истакао да је 2008. године свако 14. дете живело испод линије сиромастава, а да у 2011. свако осмо дете живи испод те линије.

Према његовим речима, алармантан је податак и да од 48.000 корисника народних кухиња, чак 6.221 корисник је дете. Љајић је истакао и да у овом тренутку 373.000 деце остварају право на дечји додатак, 70.450 породица остварају право на родитељски додатак, а да 33.000 породиља остварује право на накнаду за породиљско одсуство.

Ипак, Љајић је имао и добре вести – да је повећан број предшколске деце у установама и да је начињен значајан помак када је у питању смањење смртности код деце.

 Међутим, како је министар нагласио, и даље две трећине деце, од три до 14 година, трпи неки вид физичког или психичког насиља.

 Заменик Заштитника грађана Тамара Лукшић Орландић рекла је да је Србија храбро, али са закашњењем, кренула са инклузивним образовањем деце са тешкоћама у развоју и са њиховим укључивањем у локалне самоуправе. Она је истакла да је у том процесу неопходно да читаво друштво пружи подску укључивању деце са посебним потребама.

 На отварању Дечје недеље, која је ове године посвећена промоцији права деце са сметњама у развоју, Милици Спасојевић из села Брђани уручена је повеља за доброчинство деци, јер је од 1963. године отхранила 50 малишана.

 У оквиру Дечје недеље, која ће трајати до 9. октобра, биће организоване различите акције. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима

5 (1) Магла и вечерас смањује видљивост и утиче на успорено одвијање саобраћаја у неким …

Београд данас међу најзагађенијим престоницама света, аларманто у још шест градова

Немојте излазити из куће – на ово се своди савет на сајтовима надлежних институција, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *