Насловна / Србија / Република Српска / Љубеница: Црква за спаљену српску децу
Љубеница: Црква за спаљену српску децу 1

Љубеница: Црква за спаљену српску децу

У СЕЛУ Љубљеница код Берковића у Републици Српској јуче је парох српске православне цркве Александара Гајић освештао спомен-цркву подигнуту у знак сећања на тридесет двоје Срба које су усташе погубиле на Велику Госпојину 28. августа 1941. године. Живе су их спалили.

У Љубљеници је живело укупно 45 Срба и сви су били из породица Вукосав и Гело. На Видовдан 28. јуна 1941. године, усташе из Љубљенице и околних села све затечене Србе затворили су у две куће, издвојили 10 одраслих мушкараца и одвели их. Увече, истог дана, усташе су одрасле мушкарце убиле на јами Барев до. Њиховим женама, међутим, говорили су како су већ стигли у Србију, да им је тамо добро и да сви раде.

Након два месеца исте усташе су поново све Србе затечене у Љубљеници, укупно њих 34, затвориле у две куће. Тада, на Велику Госпојину 1941. године, никога нису издвајали. Деца, жене и међу њима само два одрасла мушкарца, укупно 34 чељади морало је да пође са њима. Довели су их до једне велике штале у селу. Затворили су их у ту шталу, коју су обложили сувим дрвећем и запалили. Из запаљене штале успеле су да побегну само деветогодишња девојчица Славојка Вукосав и Спасенија Гело која је тада имала 60 година.

ЗА ПАМЋЕЊЕ

Од 32 Срба изгорелих у штали коју су запалили, двадесет су била деца, од тога њих девет није напунило ни пет година, а троје су биле бебе које нису живеле ни годину дана.

Новости.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

„Јасеновац - логор смрти – и ћутање је злочин“ (видео) 11

„Јасеновац – логор смрти – и ћутање је злочин“ (видео)

У понедељак, 22.априла 2019.године, Друштво историчара Ужица и Коло српских сестара Ужица обележило је Дан …

Вељко Ђурић Мишина: Нови докази о заједничкој борби комуниста и усташа против сваке Југославије 16

Вељко Ђурић Мишина: Нови докази о заједничкој борби комуниста и усташа против сваке Југославије

Погодан моменат за легалну сарадњу наступио је после растурања Краљевине Југославије у Априлском рату 1941. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *