fbpx

Људе трују као пацове

0
(0)

Истраживачи са Универзитета Калифорнија у Дејвису тврде да су домаће животиње које једу генетски модификовану храну подједнако здраве као друга стока. Они се позивају на истраживање за које наводе да је трајало 30 година. Међутим, професор Пољопривредног факултета у Земуну др Миладин Шеварлић каже да то није тачно.

Тврдње калифорнијских истраживача уследиле су када је мало утихнуо притисак америчких компанија које производе ГМО на европске земље. Стога се намеће питање да ли је ово истраживање веродостојно или служи у комерцијалне сврхе?

Наследницима рак и неплодност

Које последице је изазвала ГМО храна на пацове?

– Сва истраживања која су вршена у лабораторијама на Истоку и Западу показују да се код експерименталних пацова који су јели генетски модификоване биљке, већ у другој и наредним генерацијама јавља низ проблема, од алергија до отежаног рада неких органа, појава тумора и неплодности – каже др Шеварлић.

– Нисам ни ветеринар, ни генетичар, али тврдим супротно и то на основу бројних истраживања из Велики Британије и Француске, о Русији да и не говорим, а они су утврдили штетност ГМО хране по људе и стоку. Ово истраживање калифорнијских истраживача звучи неаргументовано и наручено од стране великих компанија које убиру огромне профите продајући ову врсту хране. Очигледно је да се ГМО лакше и брже производи од традиционалне хране коју прижељкују људи. Све што нису успели да угурају у грло потрошача, велики произвођачи ГМО угурали су у грло стоке.

Али све што поједе стока заврши пре или касније у људској исхрани?

– Наравно, све што задеси биљке и животиње задесиће и људе који су на врху ланца исхране. Сетимо се само болести лудих крава и стотине врста пестицида и свих других индустријских инпута, као што су адитиви, вештачке боје, вештачке ароме, хормони раста и све остало. И за то су нам стручњаци из науке и маркетиншки активисти мултинационалних компанија говорили да су здравствено безбедни, а погледајте колико је тих производа у последњих 30 до 40 година избачено из употребе. При том, неупоредиво више у Европској унији него код нас. Нажалост, велики број пестицида, адитива, вештачких арома и даље су у употреби и трују наше организме.

Здрава храна шанса Србије

Да ли је шанса Србије у производњи органске хране?

– Органска храна је сваким даном све траженија и цењенија у свету, а и код нас, па би на тај изазов Србија морала што пре да одговори. Произвођачи органске хране код нас су мали и тешко могу да континуирано подмирују потребе озбиљних купаца у земљи, а о значајнијим извозним пословима да и не говоримо. Потенцијала има, али га не користимо – каже наш саговорник.

Дакле једну врсту пестицида или адитива забране, а другу пусте у промет?

– Апсолутно. Сви ми смо само експериментални кунићи, а наше здравље је директно угрожено. Погледајте само продају такозваних безалкохолних освежавајућих напитака препуних вештачких заслађивача. На свакој флаши пише колика је препоручена дневна количина, а нико не говори шта се догађа са организмом који такав напитак прима 365 дана у година, па тако 40 или 50 година.

Има ли лека тој пошасти?

– Такве производе треба забранити у радњама близу школа и увести драстичне порезе на њих. Многе земље то већ раде. Стога је очекивано да компаније које производе брзу храну или још горе ГМО чине све да и научним истраживањима поткрепе своје тезе о ваљаности те робе. Међутим, свако независно истраживање доказало је штетност ГМО хране, али произвођачи не желе то да прихвате.

Шта чека будуће генерације?

– Индустрија је изгледа изгубила компас у производњи хране, па они који згрћу профит сматрају да морамо да поједемо све што нам ставе у чинију. Нико не води рачуна о будућим генерацијама, како ће се развијати и каква деца ће се рађати. Истраживање које је урадио угледни професор Сералини 2012. године, испитујући утицај ГМО кукуруза на здравље пацова, јасно говори да ГМО храна није безбедна.

 

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нуде нас као пацове: Брнабићка и министар Љајић експериметнишу у Србији са 5Г технологијом

5 (6) Лекари и научници још увек не могу да се усагласе да ли 5Г …

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива

0 (0) Наши људи годишње попију чак пет милиона кутија лекова за смирење, и то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *