ЛОНЧАР: Треба увести ковид пропуснице да натерамо људе да се вакцинишу
Лончар: Бивши доушник, данас један од шефова БИА

ЛОНЧАР: Треба увести ковид пропуснице да натерамо људе да се вакцинишу

Министар здравља Србије Зоран Лончар изјавио је да се данас срео после дуже времена са директорима ковид болница пошто се опет повећао број људи који су корона-позитивни, као и оних који су оболели и који захтевају лечење.

„Данас смо морали да поново припремимо систем за оно што нас очекује. Оно што мислимо и о чему смо данас разговарали, никада не потцењујући корону и више не сматарамо да можемо да превдидимо у ком правцу ће да иде, али из досадашњег искуства морамо да се спремимо за наредне три недеље- мислимо да ће се број оболелих повећати“, рекао је Лончар после састанка.

Објаснио је да се ради се о једном делу грађана који ће се вратити са пута и који се јављају и потврђују да имају корону у Грчкој, Црној Гори, Албанији…“Морамо да збринемо и оне који ће доћи и сазнати овде да су корона-позитивни и све друге оболеле“, рекао је Лончар.

Каже да је договорено да ће се појачати капацитети у ковид амбулантама, да ће се повећати број ковид амбуланти на територији целе Србије да људи не би чекали, да би могли на време да их дијагностификују, да се на време сви који оболе од короне препозају и да се крене са лечењем.

„Направили су распоред око вакцинације у (домовима здравља) и треће дозе и то од понедељка креће да функционише“, навео је.

„Ништа нећемо постићи ако се посветимо само корона-позитивним пацијентима пошто науштрб тога они који нису позитивни не могу да дођу до лекара“, рекао је Лончар и додао да би због тога имали више људи који умиру јер нису могли да дођу до лекара ни на превентивне или скрининг прегледе.

Лончар је рекао да је циљ да се што дуже издржи у том ритму и помаже и људима који нису коронапозитивни.

„Сада можете да процените колико има значаја што су направљене ковид болнице у Батајници и Крушевцу, а за пар дана биће отворена и болница у Новом Саду. Да нису отворене те болнице, већ би неку од болница у Београду морали да враћамо у ковид систем, а то значи да коронанегативни не би могли да дођу до лекара“, рекао је министар.

Како је пренео министар, ковид болница у Батајници има тренутно 276 пацијената, а њен капацитет је 930. Додао је да су у последња 24 сата имали око 30 пријема. У Крушевцу их је 145, а капацитет је 500, а да у року од недељу дана, како каже, министар, отварају Нови Сад који ће имати око 600 лежајева. То нам је битно да би остале болнице могле да раде у регуларном режиму, додао је.

Лончар је рекао и да је на данашњем састанку донет закључак да смо једну шансу пропустили тако што смо имали довољно вакцина и имали смо их на време, али се нисмо вакцинисали. „Тиме што се нисмо у довољном броју вакцинисали дали смо корони простора да она опстане, да мутира и да сад имамо неке сојеве за које је питање колико ће реаговати на постојеће вакцине“, рекао је он.

Истиче да „више од овог не можемо да урадимо, сем да помажемо грађанима Србије и очувамо здравствени систем“.

„Једну шансу смо пропустили, нека грађани одлуче да ли ћемо и другу да пропустимо… И даље имамо свих вакцина. Из проблема са коронавирусом нећемо изаћи док не буде довољно вакцинисаних људи, а по ономе што сада радимо, то ће трајати годинама, то одговорно тврдим. Једино решење је вакцинација“, рекао је Лончар.

Лончар је упозорио да ће ако пропустимо још једну шансу уследити и нови сојеви вируса и нови таласи болести и нова оптерећења здравственог система.

„Што се тиче оног за шта се залажемо је за што више вакцинисаних и тражимо помоћ свих који организују нешто, шта год да је то да имају предност они који су вакцинисани, да они могу да дођу на те догађаје да се људи не би разболели и преносили корону… Да апелујемо на савест оних који организују догађаје да уђу вакцинисани, а они који нису, да плате ПЦР тест да би ушли… Не видим друго решење, а да не заустављамо живот и активности“, рекао је министар.

Упитан о идеји увођења ковид пропусница, каже да је лично апсолутно за то, као „и сви људи са којима смо данас разговарали“.

„Ја верујем у то, ми из здравства верујемо да је то нешто што може да помогне, верујемо у вакцину, верујемо у то да направите један ред и смањите ризик на минимум – а тако га смањујете што ће на неки догађај доћи људи са потврдом да су вакцинисани“, рекао је.

Додао је да је то његов став, али и став струке и да колико год да се то неком не свиђа, сматра да је то једино решење у оваквој ситуацији. Каже да су анкете показале да неки људи и не знају тачно зашто не желе да приме вакцине, и да би им то (пропусница) можда помогло да донесу одлуку.

Он је нагласио да није реално да се заустави живот и да је довољно прошло времена да грађани не очекују од државе упутство „на ком ће пешачком прелазу да пређу“.

„Стална питања које мере и какве су мере… Да ли је могуће да за годину и по дана нисмо научили како треба да се понашамо, а не држава да нам даје смернице“, рекао је Лончар.

Каже и да свадба у Тутину са 1.150 људи тешко да ће добро да донесе. „Морате да размислите да ли да одете негде где има много људи и где постоји ризик. Не очекујте да вам држава уређује живот, у том смислу“, рекао је Лончар.

Лончар је, одговарајући на питања новинара, рекао да производња руске вакцине већ траје, да су озбиљне количине направљене, али да постоји процедура. Кад их урадите онда она одлази на анализу, али мислим да се то приводи крају и да се ради о данима када ће бити доступна, навео је. „Што се тиче кинеске вакцине, ја мислим да ће у Хемофарму врло брзо све бити све спремно, долази делегација из Кине да провери све, ако буду задовољни – врло брзо ће почети производња кинеске вакцине“, навео је.

Министар Лончар је рекао да ће се консултовати са директором Инфективне клинике и да ће вероватно, након тога, примити трећу вакцину.

Извор: Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ВАКЦИНА И ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ: Лончар о имунизацији и "новој нормалности"

ВАКЦИНА И ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ: Лончар о имунизацији и “новој нормалности”

Како сада ствари стоје, наша нова нормалност ће бити таква да ћемо морати да се …

Ден Хаг: Жестоки немири због новог затварања иако је у NL вакцинисано преко 72% становништва (видео)

Ден Хаг: Жестоки немири због новог затварања иако је у NL вакцинисано преко 72% становништва (видео)

Велики протести су избили у Хагу, након што је холандски премијер најавио тронедељно делимично ковид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *