Лоше вести за еврозону стижу из Словеније

0
(0)

Као главни разлог наведени су проблематицни кредити словеначких банака у милијардском износу за које ће сада бити одговорне пореске платише

БЕРЛИН – Бонитетска кућа Мудис поново је смајила оцену кредитног рејтинга Словеније за три степена, са А2 на БАА2, што, како констатује „Дојче веле“ значи да је Словенији у просеку још добро, али да су то лоше вести за еврозону.

„Истовремено погоршање укупне привредне ситуације знацило би и суоцавање са проблемима. Лоше вести за еврозону“, констатује „Дојче веле“ и подсећа да је “Мудис“ најавила Словенији могућност даљег смањења оцене.

Као главни разлог наведени су проблематицни кредити словеначких банака у милијардском износу за које ће сада бити одговорне пореске платише.

„Мудис“ је навео и да се словеначка влада бори са високим трошковима рефинансирања и ограниченим приступом финансијским тржиштима, док се домаће банке све снажније ослањају на ликвидност Европске централне банке. Осим тога, буџетска ситуација је погоршана и слабим привредним растом.

Трима највећим словенацким банкама поново је потребна докапитализација, а то повећава државни дуг. „Мудис“ је навео да је држава докапитализацијом „Нове Љубљанске банке“ до сада већ дала један одсто бруто друштвеног производа (БДП), а будуће вероватне додатне докапитализације три највеце банке – Нове љубљанске банке, Нове кредитне банке Марибор, „Абанке Випа“ ће однети од најмање два до осам одсто БДП.

Привредни струцњаци сматрају да Словенија више неће моћи да се извуце из финансијских проблема сопственим снагама, наводи „Дојче веле“.

Реномирани словенацвки економиста Јоже Дамијан истакао је недавно да Словенија има могућност да прихвати потпуно европски пакет помоћи, или да као Спанија најпре потражи помоћ за своје банке од ЕУ.

Дамијан процењује износ проблематицних кредита словенацких банака на шест до осам милијарди евра.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Словенија: Полиција открила седам миграната са симптомима коронавируса

5 (1) Словеначка полиција открила је на подручју Илирске Бистрице седам миграната у два такси …

Словенија обуставља јавни саобраћај, затварају се локали

0 (0) Словеначка влада и кризни штаб у суботу су донели нове мере у циљу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend