Лукашенко подсетио Литванију и Пољску: Ваши Виљнус и Бјалисток су белоруски

Лукашенко подсетио Литванију и Пољску: Ваши Виљнус и Бјалисток су белоруски

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да његова земља нема територијалне претензије према суседним државама, упркос томе што су пољски град Бјалисток и престоница Литваније Виљнус у прошлости биле белоруске територије.
„Поновићу оно што сам рекао више пута: суседи су нам дати од Бога, као и свакој другој држави. У односима са свима тежимо миру и пријатељству. Никада нисмо желели туђа добра, туђи комад земље. Наше нам је довољно. Ми их чак данас не подсећамо на то да су Бјалисток и Виљна (стари назив за Виљнус) такође белоруски градови, као и околно подручје. Ми о томе не говоримо“, изјавио је Лукашенко на форуму патриотских снага „Симбол јединства“, посвећеном Дану народног јединства.
Дан народног јединства у Белорусији обележава се 17. септембра, на дан почетка похода Црвене армије на Пољску 1939. године након чега су републици припојене територије западне Белорусије које су од 1921. године биле у саставу Пољске.
Године 1939. у састав Белорусије ушао је и град Бјалисток који је тада био у саставу Пољске. Поново је враћен Пољској 1944. године.
Виљнус је до Првог светског рата био у саставу Царске Русије и носио је назив Виљна. Немачка војска га је окупирала 1915. године, а неколико наредних година био је под контролом различитих држава. 1922. године град је ушао у састав Пољске, 1939. заузеле су га трупе СССР, који га је предао Литванији.
Подсетимо, односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора 2020. године. Лукашенко је однео победу, али опозиција није признала резултате гласања, те је изашла на улице. Запад је почео да уводи санкције против белоруских званичника, као и предузећа, оптужујући Минск за прекршаје током избора и кршење људских права. Минск истиче да су протести координирани из Пољске, Чешке, Литваније и Украјине.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

МСП Белорусије: Белорусија доживљава западне санкције као објаву економског рата

МСП Белорусије: Белорусија доживљава западне санкције као објаву економског рата

Белорусија доживљава западне санкције као објаву економског рата, саопштило је данас белоруско Министарство спољних послова. …

Белорусија нам поклонила МИГ-ове а Србија забранила белоруским авионима да користе српски ваздушни простор!

Белорусија нам поклонила МИГ-ове а Србија забранила белоруским авионима да користе српски ваздушни простор!

Србија, Северна Македонија, Црна Гора, Албанија, Шпанија, Лихтенштајн и Норвешка придружиле су се одлуци ЕУ, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *