fbpx
Насловна / Србија / Политика / Лутовац: Тражимо слободне медије и уређен изборни процес 6-9 месеци пре избора

Лутовац: Тражимо слободне медије и уређен изборни процес 6-9 месеци пре избора

5
(1)

ПРЕДСЕДНИК Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је данас да само промене у РТС-у и саставу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) нису довољне за излазак на изборе, али да би то био знак добре воље да постоји спремност да се можда направи и свеобухватан споразум.

„Ако се не изврше промене у РТС-у и саставу РЕМ-а до 15. септембра, како су то предложили независни стручњаци, значи да нису спремни уопште да праве свеобухватан споразум већ да желе само да разговарају о техничким детаљима, на шта ми не пристајемо. Грађанима је потребно да имају минимум услова за слободне и поштене изборе, а тога не може бити са променама техничких детаља“, рекао је Лутовац агенцији Бета.

Он је казао да су слободни медији и уређен изборни процес два кључна захтева, а 42 тачке независних стручњака су уствари мере које воде испуњавању тих захтева.

„Оно што смо захтевали је шест до девет месеци пре избора да се испуне услови. Ти рокови од шест до девет месеци почињу да теку од оног тренутка када се ти услови испуне“, рекао је Лутовац.

Он је истакао да услови не могу да буду испуњени свега 30 до 60 дана пре избора, јер то онда нема смисла.

„Поента је да се испуне услови онако како је то група независних стручњака формулисала и да се ради на две ствари: да се тај текст евентуално унапреди, побољша и допуни предлозима ЦРТЕ, Цесид-а, Транспарентности, Биродија и да се разговара на који начин то да се спроведе и да имамо шест до девет месеци услове да се представимо грађанима и да грађани могу да остваре своје право на слободно формирање и слободно изражавање изборне воље“, казао је Лутовац.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лутовац: Вучић упорно покушава да разбије Демократску странку

5 (1) Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да ДС има велику одговорност у …

Радуловић: На изборе под овим условима желе да изађу само власт и лажна опозиција

Председник Покрета Доста је било (ЂБ) Саша Радуловић изјавио је на трибини која је одржана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *