fbpx

МАЂАРСKА За 3 деце ауто од државе, боловање за запослене баке и деке да могу да чувају унуке!

4.6
(30)

Брачним паровима у Мађарској, спремним да прошире породицу, од данас се нуди низ нових олакшица, које би требало да доведу до повећања наталитета. На снагу су, наиме, ступиле четири од седам мера такозваног породичног пакета, које је премијер Виктор Орбан најавио још у фебруару.

Супружницима се даје могућност да подигну бескаматни кредит до 10 милиона форинти (нешто више од три милиона евра), под условом да је она нема мање од 18, нити више од 40 година, а једно од њих је у радном односу бар три године или има студентски индекс.

Уколико у петогодишњем року добију бебу наредне рате се одлажу за три године, ако им се затим роди и друга грејс период се понавља и дуг смањује за 30 одсто, а уколико добију и треће дете остатак рата се брише.

Материјална помоћ почиње да се даје и младим паровима који су узели кредит под хипотеком. Са другим дететом им се дуг смањује за милиона, а са трећим за чак четири милиона форинти. Свако наредно дете, уколико га буде, доноси додатну уштеду од по милион форинти.

У ову групу подстицаја спадају и стамбени кредити под повољним условима. За два наследника одобрава се позајмица од 10, а за три од 15 милиона форинти, с тим да камата не може да буде већа од три процента.

Великим породицама, најзад, држава помаже и у куповини одговарајућих кола. За оне које имају троје и више деце нуди се бесповратно 2,5 милиона форинти за набавку новог аутомобила од најмање седам седишта, како би им превоз био више него удобан.

Овај у свету јединствен систем помоћи породицама наставиће се од 1. јануара идуће године, када ће и баке и деке, уколико су и даље у радном односу, моћи да узму „порођајно“ боловање и чувају унуке запослених родитеља.

Мајкама, које су на свет донеле бар четири бебе, до краја живота ће се брисати порез на лични доходак, а велику помоћ ће им значити и изградња нових јаслица и обданишта. До краја ове године требало би да их буде за 10.000 више, а у наредно три за још 11.000.

Мађарска влада жели да на овај начин промени прилично неповољну демографску слику нације, а не да се, како је Орбан више пута нагласио, тај проблем реши „увозом“ миграната – како то чине неке европске државе.

Ртв.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти враћени из Мађарске у Србију? Конвоји мађарске полиције у Обреновцу!

4.9 (11) Грађани Србије на друштвеним мрежама су поделили фотографије из Обреновца где се виде …

Мађарска поклонила Србији 200.000 маски и 10.000 заштитних одела

5 (1) Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Мађарска послала …

Један коментар

  1. Тако раде прави државници а не као овај наш што глуми политичара и стрејт особу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *