fbpx

Мајке и децу у Србији треба штитити као угрожене врсте – да бисмо опстали као народ

0
(0)

У НЕДАВНОЈ анкети (5. марта) на сајту „Вечерњих новости“ поводом демографске кризе у Србији, читаоци – тачније, мајке и очеви, родитељи – дали су сјајне коментаре и изнели решења и предлоге, а неки изнели своја лична искуства и проблеме које имају у одгајању деце.

Ево неких:

Ања Бојовић: „А шта ако мајка не може да доји, па јој месечено треба само 100 евра да би купила млеко“?

Светлана: „Добила сам отказ после прве трудноће , касније сам једва уписала дете у приватни вртић. Послодавци прете кад одеш на боловање кад ти је дете болесно. Не дај Боже да завршиш у некој дечијој болници са дететом, ко је био, зна на шта мислим. И могу ја до сутра да набрајам“…

Горан: „ Мислим да је већа трагедија ако имате шесторо деце и један минималац, него немати децу!“

Зоран: „Питајте младе људе без стана, са минималцем… под којим условима би оснивали породице. Kад добијете одговоре и испуните бар трећину тога – деце ће бити. Све остало је вређање здравог разума“.

Хајдук Вељко: „Први услов да би било више деце је љубав. И према жени и према деци. После тога је јако битно активно ангажовање државе, од породиљског боловања, месечне или тромесечне финансијске помоћи сваком детету. Мањи трошкови за вртиће, бесплатни уџбеници. И такође, имати министра који ће се свакодневно ангажовати и борити за сваку мајку и свако дете“.

Читалац који се потписао као Статистика каже: 1. Законом прописати да министар за ова питања може бити само мајка четворо и више деце (таква особа би најбоље разумела ове проблеме); 2. Децу, мајке, труднице законом заштитити као угрожену врсту; 3. Држава да финансира школарину, уџбенике и све потребе деце; 4. Држава да плаћа свако боловање 100 % мајкама и трудницама, а послодавце ослободити пореза на овакве раднике; 5. Свака жена која роди и одшколује троје добија доживотно националну пензију, без обзира на то да ли има плату или редовну пензију“.

Опрема и храна за бебе у Србији најскупље у региону

Да је прочитала само ових неколико опаски родитеља, министарка С. Дејановић не би била само напирлитана икебана на конференцији где је Вучић саопштавао мере за повећање наталитета 18. марта.

Нешто би имала и она да каже и предложи.

Из свих ових порука јасно је једно: потребне су додатне мере, недовољно је ово што је сада предложио Вучић. А одакле новац, запитаће неко? Има довољно новца у буџету за ове потребе и треба само донети одлуку да се он употреби!

Посебан проблем је и невероватно скупа опрема за бебе у Србији.

Родитељи у Србији опрему и храну за бебе плаћају и до 30 одсто више него у земљама у региону! Знају ли то премијерка Брнабић (председник Савета за популациону политику) и министарка Дејановић? Ако знају, зашто не предложе и донесу хитне мере да опрема и храна за бебе буду најефтиније у региону! Зар њих две управо не воде бригу о наталитету у Србији!?!

Да би родитељи купили све што треба за бебу у првих неколико месеци потребно је чак 100.000 динара (креветац, колица, носиљке, столица за храњење, пелене, гардероба и средства за хигијену…)

Др Горан Николић, економиста, који се бави овом тематиком истиче:

„Као најбоља мера за повећање наталитета се показало субвенционисање бриге о деци (нпр. приступачне јаслице и вртићи олакшавају женама да комбинују рад и материнство). Чини се да су то главни разлози зашто Француска и Шведска имају високе стопе наталитета, мада им масовна имиграција из земаља са високим наталитетом, такође, помаже. Дакле, ако држава жели више беба, требало би да троши више новца на јаслице и вртиће. И ово је вероватно најпрактичнија и релативно једноставна политика коју власти могу спроводити“.

Стимулативна али и економична мера била би да се законским актом одреди да свако треће новорођено дете добија финансијски додатак једнак просечној месечној пензији, који би трајао до пунолетства. Једино овако радикалан и за заинтересоване веома опипљив бенефит би могао да мотивише критичан број родитеља да добију бебу. И да не би било кукања, нису то превелика срества која би држава требало да обезбеди.

„Подршка“ метеринству

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће следеће године (2019) почети изградња станова за младе брачне парове. Отплата кредита биће на 35 година, а месечна рата 126 евра, „што нема нигде у свету“.

Ту одлуку требало би спровести и одмах обезбедити средства у буџету за 2019! Тако да то „што нема нигде у свету“ буде реализовано, а не да будемо прва земља по стопи морталитета у Европи!

Само тако – добијањем станова – млади брачни парови, и то не само у Београду, рађаће децу!

Колико су власти у Београду биле незаинтересоване за помоћ родитељима доказује и смањење породиљског додатка и померање радног времена тако да су родитељи доведени у ужасну ситуацију да не могу да одводе своју децу у школе и вртиће. Те мере су биле јасна порука свим младима који желе

Гордана Бјелобрк, шефица Одсека за демографију Завода за статистику Србије, истиче: „Важно је родитељима и организационо помоћи да могу да ускладе посао и родитељство“.

Да не бисмо постали опустела земља, а таквих подручја већ има у Србији и да за 50 година, уколико наставимо овај негативни тренд, не буде довољно младих да наследе старе генерације, морамо све предузети што је у моћи државе и преокренути ситуацију.

Већ је просек старости у Србији 43 године. То је проблем, јер уместо минималних 20 одсто, становништва до 18 година у нашој земљи има свега 17,6 одсто популације младих. То је више него недовољно за функционисање друштва.

А почетак краја једне нације почиње управо онда када становништво изнад 65 година буде два и по пута бројније од осталог становништва. Приближавамо се и томе.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због кршења забране кретања кажњено 4.650 грађана

5 (1) Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да је од почетка примене мера …

Проф. др Антовић: Не постоји ни један разлог да народ не иде на Литургије

4.7 (16) НЕ ПОСТОЈИ НИЈЕДАН РАЗЛОГ ДА НАРОД БУДЕ У МЕГА МАРКЕТИМА, А ДА НЕ …

2 Коментара

  1. Када ти са екрана поручи АВ. да нам прети опасност од нестајања, а он исекао све приступе шансама за опстајање. Па те Брнабићка обавести да је важно имати децу… Она са њеним опредељењем сексуалним, где не не расте ни клип кукуруза…
    Па те Славица Ђукић Дејановић као кадар за подршку рађања , укључена у послове са свим произцвожђачима лекова и вакцина, једно дете родила, профитирала из политике више него хиљаде жена заједно са по четворо рођене деце, убеђује да имамо белу кугу, и да то није добро……
    Онда ти не треба много да мислиш……

  2. PITAJTE MILU ALEČKOVIĆ KAKO JOJ JE AV ODGOVORIO POVODOM OTIMANJA DETETA, BAŠ ONAKO ZAŠTITINIČKI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *