Македонија пропушта мигранте, Хрватска их враћа - све у Србију

Македонија пропушта мигранте, Хрватска их враћа – све у Србију

Од усаглашавања нових правила на састанку шефова полиција земаља балканске мигрантске руте 18. фебруара, у Прихватни центар за избеглице у Прешеву стиже готово подједнак број избеглица које се враћају са хрватске границе као и оних који тек долазе из Македоније.

Сви они су враћени у неки од прихватних центара код Шида одакле је највећи број враћен у Прихватни центар у Прешеву, док су 52 избеглице изразиле жељу да затраже азил у Србији. У исто време, од 23. до 28. фебруара у Србију је укупно ушло 1.171 избеглица док је 2.354 избеглица отишло за Хрватску.

У последњој недељи фебруара два дана је граница била потпуно затворена за избеглице, 24. фебруара када је само један авганистански држављанин ушао у Србију из Бугарске, као и 26.фебруара када ниједна избеглица није ушла нити изашла из Србије.

У Прешеву се налази око 500 људи који су враћени из Хрватске, док се у македонском месту Табановци налазе на стотине избеглица, изјавио је у уторак директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

– У Табановцима је на стотине избеглица, а у Прешеву је 500 који су враћени из Хрватске. Сваки пут кад воз крене из Србије за Хрватску, они бивају одбијени и враћени у Србију – рекао је Ђуровић за РТС и додаода хиљаде људи и даље стиже на грчка острва, да избеглице из Турске и даље долазе.

Следи још тежи период

– Ја се бојим да ми можемо да очекујемо један тежи период и погоршање у нашој земљи – казао је Ђуровић и навео и да ће уколико дође до промене руте избеглица, Србија поново бити успутна станица.

– Балкан постаје тампон зона где ће много људи да се врти. Било би могуће прихватити све те људе ако би све земље прихватиле – рекао је он и додао да Србија и даље мора да се држи основних људских вредности и никако не сме да користи силу.

Македонска граница је затворена, а власти су од понедељка дозволиле да из Грчке у Македонију пређе 300 миграната, већином Ирачана и Сиријаца.

Гомилање избеглица на грчко-македонској граници почело је прошле седмице када је Македонија увела строжу контролу докумената ирачких и сиријских држављана, као што су то урадиле и друге земље са “балканске руте”.

Вести онлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Група миграната код места Херцегсанто, на мађарско-српској граници, камењем је напала граничну патролу, саопштила је …

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

2 Коментара

  1. А Србија? Шта ће Србија са свим тим људима? Је ли министар не правде икада чуо за депортацију?

  2. tuci motkama bagru nek ide svojoj kući,koji su moj došli,kad ih nismo zvali,došao da jede džabe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *