fbpx

Малинари подељени око цене малине, и даље нема конкретног договора (видео)

0
(0)

Малинари из удружења „Лимска долина“ из Прибоја и Пријепоља и Удружења пољопривредних произвођача из Ужица, који су пре неколико дана блокирали магистрални пут ка Црној Гори, задовољни су састанком са ресорним министром Браниславом Недимовицем, који је одржан у Београду.

Кажу да су добили обећање у Министарству пољопривреде да ће се држава, како кажу, потрудити да се реши проблем дневних цена, које су за малинаре понижавајуће, јер хладњачари својевољно одређују цене. Наводе да ће држава посредовати у преговорима са хладњачарима. Кажу да ће наредне недеље имати састанак у Ужицу са хладњачарима и главним откупљивачима малине и додају да преговори иду у добром смеру.

Министар Недимовић је на састанку рекао да постоји спремност да им се помогне субвенцијама, да би им се смањили трошкови производње и да би купили репроматеријал.

Саопштено је да је постигнут договор да, због „поремећаја на тржишту“, Министарство пољопривреде „обезбеди комуникацију“ представника произвођача и откупљивача малина „у циљу равномерног сношења трошкова који су резултат актуелних дешавања у тој пољопривредној производњи“. Очекује се да Национални савет за малину утврди цене производње малине у разним крајевима Србије, и крајње извозне цене тог воћа.

Подсетимо, малинари су незадовољни најављеном откупном ценом малине, што је и била једна од тема састанка, иако је Недимовић раније рекао да држава не може да утиче на цене, јер их – како је саопштио – одређује тржиште. Како је јавила репортерка Н1, састанак се одвијао иза затворених врата.

Представник удружења „Лимска долина“ Бобан Пурић изјавио је уочи састанка са представницима Министарства пољопривреде да очекује да држава буде медијатор између малинара и хладњачара. Пурић је за телевизију Прва рекао да је сада откупна цена малине око 130 динара и да има позитивних помака, али да треба наћи цену која одговара свима.

Председница Удружења пољопривредних произвођача Ужица, које подржава Лимску долину, Слађана Станковић додала је да малинари траже заштиту од хладњачара. Она је најављивала да би поново могли да организују протест, у случају да разговори пропадну.

Иначе, Недимовић није разговарао с малинарима из других удружења. Разлог је, како тврде у министарству за агенцију Бета, то што имају коректну комуникацију са Асоцијацијом малинара Србије који нису учествовали у блокади магистралног пута.

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је за Бету да то удружење које окупља све произвођаче Србије, па и произвођаче из Пријепоља и Прибоја, није позвано на разговор. Он је јуче, гостујући у Новом дану ТВ Н1, рекао да малинари већ дуже време траже да се „разбије картел хладњачара“ и да држава уреди тржиште.

Асоцијација малинара: Да нам плате крајњу цену а не почетне

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је да то удружење тражи да им власници хладњача и извозници исплате малине које ће ових дана откупљивати по ценама које се постигну на крају брања, а не почетне и „дневне“ од 50 до 130 динара колико је до сада понуђено.

Он је за Бету рекао да представници тог удужења нису данас били на састанку код министра пољопривреде Бранислава Недимовића јер нису позвани као представници удружења „Лимска долина“ који су од протекле суботе до среде блокирали магистрални пут према Црној Гори.

Произвођачи, према речима Радовића, не прихватају да им се нуде различите дневне цене и поручио је окупљивачима да се „не играју са буретом барута“.

„Прихватамо аконтне, авансне цене, али да нам се род на крају плати по крајњим ценама које су достигнуте на тржишту“, рекао је Радовић.

Подсетио је да сутра истиче рок да општине и градови на захтев малинара одрже хитан састанак и позову власнике хладњача који треба да изнесу своје понуде.

„Када видимо понуде моћи ћемо да одлучимо да ли ћемо брати малине или пустити да род пропадне“, рекао је Радовић.

Он је истакао да је држава одговорна што је дозволила да извозници направе картел и уместо тржишта они одређују ниске откупне цене малина.

Власници хладњача, према његовим речима, удружили су се у картел и увозе малину из Босне и Херцеговине да би оборили цену тог воћа на домаћем тржишту.

„Залажемо се за субвенције које је наговестио министар“

Радовић је рекао да се залаже за субвенције произођачима малина које је данас наговестио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, али да је то могуће тек када се на нивоу државе направи регионализација према условима који одговарају појединим врстама воћа. „Субвенције за малину би биле резервисане за брдско-планинске крајеве, али не и за прозвођаче у, на пример, Војводини која може да узгаја друге врсте пољопривредних култура“, рекао је Радовић.

Он сматра да произвођачи не треба да више инвестирају у хладњаче јер их има довољно, али да би инвестиција у прерађивачке капацитете и извоз прерађене малине било добро улагање. Радовић је рекао да су због временских неприлика и оштећења малине прошле године добили помоћ Министарства пољопривреде од 300 килограма ђубрива по хектару, али још није подељено, као ни помоћ за ову годину, такође у ђубриву због оштећења малине мразом. Оценио је да је малина ове године оштећена и да је род мањи за тридесетак одсто. По речима Радовића и род купине биће мањи за око 80 одсто и произвођачи тог воћа имаће исте проблеме као и малинари.

Бета – Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција шок-бомбама, сузавцима, коњицом уз примену бруталне силе разбила демонстрације (видео)

5 (1) Kако јавља репортер Ал Џазире Марко Суботић, демонстрације испред Скупштине Србије су у …

Народ је сит лоповског режима психопате Вучића и његове банде криминалаца (видео)

5 (7) Грађани које смо анкетирали испред Скупштине Србије поновно увођење полицијског часа у Београду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *