Економија

Мањи намети за увоз хране из ЕУ

УВОЗ хране из Европе ослобођен је и додатних „стега“. Одлуком Владе у понедељак су смањене или укинуте и посебне дажбине за увоз појединих пољопривредних и прехрамбених производа који нам стижу из уније. То је била и обавеза прелазног трговинског споразума, али ће тиме домаћа производња бити још угроженија од знатно јаче конкуренције.

У Министарству пољопривреде истичу да је посебна дажбина при увозу пољопривредних и прехрамбених производа, део специфичне увозне заштите пољопривреде. Оваква заштита је специфична, јер се прописује само за пољопривредне и прехрамбене производе. Прописује се крајем сваке године и ступа на снагу од 1. јануара наредне године.

– На увоз пољопривредних и прехрамбених производа од 1. јануара 2013. године, наплаћиваће се посебне дажбине за укупно 453 производа – кажу у овом министарству. 

УКИДАЊЕ ПРЕМА речима Данила Голубовића, државног секретара при Министарству пољопривреде, одлуком о посебним дажбинама за пољопривредне и прехрамбене производе, утврђене су тарифне групе. 

– При увозу одређених производа, дажбине ће бити укинуте, док ће појединима та оптерећења бити мања – истиче Голубовић.

 – Важи за све врсте меса, млеко, јогурт, маслац, све врсте сирева, живинска јаја, кромпир и разне врсте поврћа свежег и смрзнутог, грожђе, јабуке, кајсије, шљиве и друго воће, маргарин, кобасице и остале припремљене и конзервисане производе од меса, шећер, супе и чорбе, ракије и алкохолна пића и алкохоле као и дуван.

Износ посебне дажбине зависи од производа и креће се од једног динара по комаду свежих јаја, до највише 80 динара за килограм сира. Просечан износ посебне дажбине износи 32,6 динара по килограму, осим за увоз из Европске уније за који износи девет динара по килограму.

Србија је, иначе, једина земља која ће своје тржиште у потпуности отворити и укинути баријере у виду царина пре него што постане чланица Европске уније, и то 2014. године. У Влади тврде да је ова одлука у складу са применом Прелазног споразума о трговини закљученим између Европске заједнице и Србије и договореном либерализацијом царина за пољопривредне производе.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!