Економија

Економија по Дачићу: Најгори смо у Европи, али то има и добру страну?!

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да ће наредна година бити пуна економских изазова и ограничења и да неопходно смањити јавну потрошњу, а приоритет економске политике Владе Србије биће заустављање привредног пада и преокретање економских токова у правцу успостављања инвестиционо и извозно оријентисане привреде.

Зато су неопходне активности које би за последицу имале смањивање јавне потрошње, заустављање негативних трендова и гарантовале макроекономску стабилност, рекао је Дачић на округлом столу Привредне коморе Београда “Краткорочне и средњорочне мере за опоравак и унапређење привреде”.

Премијер је рекао да су пред владом изазовни задаци који захтевају политички и друштвени консензус, због чега ће се настојати да се, при креирању економске политике, узму у обзир мишљења привредника, али и других учесника у социјалном дијалогу.

– Сврха бављења политиком је постизање договора, тежња за друштвеним договором. Само што већом сагласношћу можемо ићи даље. Ако кажете да ово није ваша криза, већ нешто о чему треба да брине Влада, ништа нећемо урадити. Само заједно можемо да решимо тешку економску ситуацију у којој се налазимо – рекао је Дачић.

Србија је у овој години, како је констатовао, имала можда највећи економски пад у Југоисточној Европи који је узрокован јаком зимом, а потом и великим летњим сушама, као и снажним утицајем кризе у еврозони и политичких факторима везаним за формирање нове владе.

– То има и добру страну, а то је да ће Србија следеће године вероватно имати и највећи раст у региону – рекао је Дачић, додавши да је предуслов трајног и одрживог привредног опоравка спречавање драстичних промена курса.

Србију и у наредној години, како је најавио, очекује консолидација буџета и фискална консолидација, као и изградња ефикаснијих институција тржишне привреде и сузбијање монопола.

Такође, неопходан је, према његовим речима, и пораст конкурентности српске привреде, окончање процеса приватизације и процеса денационализације.

– Привлачење инвестиција и реиндустријализација морају бити централни приоритет, а то значи и нове технологије, ефикасан менаџмент и нову корпоративну културу. Крајњи циљ економске политике мора бити повећање стандарда грађана и одржив привредни развој – рекао је Дачић.

Како је прецизирао, светска криза је разоткрила да досадашњи модел раста и развоја није одржив, и да се мора мењати како би Србија избегла судбину високозадужене земље, што значи да у будућности унутрашња тражња неће моћи да буде важнија од раста бруто домаћег производа.

– Потпуно сам отворен за сваки предлог који би ишао на руку отклањању диспропорција и проблема у нашој економији – закључио је Дачић, објаснивши да ће држава учинити све да у привреди помогне у условима кризе тако што ће помоћи у стварању повољног амбијента и креирању правила једнаких за све.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!