fbpx

Економија по Дачићу: Најгори смо у Европи, али то има и добру страну?!

0
(0)

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да ће наредна година бити пуна економских изазова и ограничења и да неопходно смањити јавну потрошњу, а приоритет економске политике Владе Србије биће заустављање привредног пада и преокретање економских токова у правцу успостављања инвестиционо и извозно оријентисане привреде.

Зато су неопходне активности које би за последицу имале смањивање јавне потрошње, заустављање негативних трендова и гарантовале макроекономску стабилност, рекао је Дачић на округлом столу Привредне коморе Београда „Краткорочне и средњорочне мере за опоравак и унапређење привреде“.

Премијер је рекао да су пред владом изазовни задаци који захтевају политички и друштвени консензус, због чега ће се настојати да се, при креирању економске политике, узму у обзир мишљења привредника, али и других учесника у социјалном дијалогу.

– Сврха бављења политиком је постизање договора, тежња за друштвеним договором. Само што већом сагласношћу можемо ићи даље. Ако кажете да ово није ваша криза, већ нешто о чему треба да брине Влада, ништа нећемо урадити. Само заједно можемо да решимо тешку економску ситуацију у којој се налазимо – рекао је Дачић.

Србија је у овој години, како је констатовао, имала можда највећи економски пад у Југоисточној Европи који је узрокован јаком зимом, а потом и великим летњим сушама, као и снажним утицајем кризе у еврозони и политичких факторима везаним за формирање нове владе.

– То има и добру страну, а то је да ће Србија следеће године вероватно имати и највећи раст у региону – рекао је Дачић, додавши да је предуслов трајног и одрживог привредног опоравка спречавање драстичних промена курса.

Србију и у наредној години, како је најавио, очекује консолидација буџета и фискална консолидација, као и изградња ефикаснијих институција тржишне привреде и сузбијање монопола.

Такође, неопходан је, према његовим речима, и пораст конкурентности српске привреде, окончање процеса приватизације и процеса денационализације.

– Привлачење инвестиција и реиндустријализација морају бити централни приоритет, а то значи и нове технологије, ефикасан менаџмент и нову корпоративну културу. Крајњи циљ економске политике мора бити повећање стандарда грађана и одржив привредни развој – рекао је Дачић.

Како је прецизирао, светска криза је разоткрила да досадашњи модел раста и развоја није одржив, и да се мора мењати како би Србија избегла судбину високозадужене земље, што значи да у будућности унутрашња тражња неће моћи да буде важнија од раста бруто домаћег производа.

– Потпуно сам отворен за сваки предлог који би ишао на руку отклањању диспропорција и проблема у нашој економији – закључио је Дачић, објаснивши да ће држава учинити све да у привреди помогне у условима кризе тако што ће помоћи у стварању повољног амбијента и креирању правила једнаких за све.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија по нивоу заражености коронавирусом претекла Аустрију и Немачку и сустигла Француску

5 (1) Други налет корона вируса подигао је укупан ниво заражености у Србији у толикој …

Гувернер Венета Лука Заја: Вирус из Србије различит и јачи је од овог у Италији, има мутацију коју не познајемо

0 (0) Гувернер италијанске покрајине Венето Лука Заја изјавио је да је вирус изолован код …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *