МАРШ ЕУ, МАРШ! Расте евроскептицизам у РС и БиХ

0
(0)

БАЊАЛУКА – Недавна изјава председника Европске комисије Жана Клода Јункера да неће бити пријема нових земаља у ЕУ пре 2019. године, изазвала је бројне негативне коментаре у БиХ, а све већем броју евроскептика у БиХ придружила се и премијерка Жељка Цвијановић.

Она је изразила мишљење да ће ЕУ и земље западног Балкана које још нису њени чланови, „држати“ у статусу који је врло тесно везан за њу, али да је време самог уласка у ЕУ непредвидиво и „поприлично магловито“.

– Чак и када бисмо сад испунили све реформе, бојим се да бисмо наишли на зид ћутања код ЕУ зато што тамо не постоји политичка воља за проширењем – рекла је Цвијановићева.

Директор Центра за међународне односе Милош Шолаја каже, за „Новости“, да политичари у БиХ морају јасно рећи да ли иду у реформе које тражи ЕУ, или одустају од пута у Унију.

– БиХ је поднела захтев за чланство у ЕУ и с тим је преузела и све обавезе које произлазе из Споразума о стабилизацији и придруживању. Стално се говори о неким притисцима ЕУ, али ми смо добровољно пристали на испуњавање потребних услова – каже Шолаја.

На питање да ли би се земљама западног Балкана могло догодити вишегодишње чекање на улазак у ЕУ као што је то случај са Турском која на вратима ЕУ чека од 1959. године, Шолаја сматра да се ту не може повући паралела, јер се ради о другачијим економским, па и цивилизацијским просторима.

– Осим тога, ЕУ је јасно рекла да све земље западног Балкана иду у ЕУ. Хрватска је већ ушла, Србија је на добром путу, а БиХ је чак пре Србије потписала Споразум о стабилизацији и придруживању. Наш пут ка ЕУ јесте на „дугом штапу“, али улазак у ЕУ подразумева читав низ промена на које је БиХ добровољно пристала, а за чије испуњавање је одговоран онај ко руководи државом – каже Шолаја.

БЕРЛИН ТРЕБА ДОБРО САСЛУШАТИ

О ЕВРО-путу БиХ расправљаће се и у четвртак на међународном скупу у Берлину, којим председава канцеларка Ангела Меркел.

– Сматрам да из Берлина неће бити великих условљавања за БиХ, али те благе поруке које ће Берлин упутити треба добро саслушати и протумачити – каже Шолаја.

 

А. Мацановић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Хоће ли неко званично реаговати на Палмерове изјаве о Додику и Републици Српској?

5 (1) БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије постављали су данас питања извршној власти и државним органима, …

Откуд у Србији преко 8.000 нових гласача из Републике Српске?

4.4 (7) Kад народ не мења њега, рђав владар је у стању да промени народ. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *