Насловна / Србија / Политика / МАРШ олошу крипто-комуњарски!

МАРШ олошу крипто-комуњарски!

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да га ниједна изјава не може изненадити, па тако ни оне Метјуа Палмера и Петера Бајера.

Како је рекао поводом изјаве Бајера, посланика владајуће партије у Бундестагу, који је рекао да Србија треба да призна Косово како би ушла у ЕУ, треба добро разумети контекст.

“Немачка и даље инсистира на томе да је питање Косова решено, да нема промене границе. Ми увек одговоримо контрапитањем о границама Србије. Они већ десет година причају како ми нешто морамо, ми ништа не морамо, на нама је да донесемо одлуку, али та одлука мора да се темељи на нашим државним интересима. Вучић је рекао да смо спремни на компромис, али под условом да се у дијалогу дође до решења у интересу српског и албанског народа”, рекао је Дачић.

Како је рекао, када је поменута идеја “разграничења”, дигла се прашина на међународној сцени где је Немачка остала усамљена.

“На међународној сцени се променило да и САД и ЕУ и друге значајне државе подржавају ту идеју да се дијалогом дође до решења, на принципима који би били прихватљиви и за Београд и за Приштину”, рекао је Дачић за Прву телевизију.

Додао је и да у Приштини постоји “позориште у кући”, где “један нешто прихвата, други не прихвата”.

На питање да ли ће Србија одустати од ЕУ, с обзиром на Брегзит и диссонанце које постоје између Брисел и Мађарске и Италије, Дачић каже да Србија неће одустати.

“Нисмо ми Норвешка и Швајцарска па да кажемо да нам није потребна ЕУ. И Исланд је одустао од кандидатуре, али то су ипак економски развијене земље које немају потребу за том заједницом. У том смислу Србија је у другачијем интересу, али зато што смо за европске интеграције не значи да ћемо нарушити државни и национални интерес. Ми хоћемо да наставимо дијалог, али ако не дође до резултата, то не значи да ће Србија признати једностране акте Приштине”, рекао је Дачић.

На питање да ли ће доћи до сусрета Вучића и Тачија у Паризу 11. новембра, Дачић каже да му није јасно шта Тачи обележава тог дана.

“Не знам шта тачно Тачи тада обележава јер је то за њега дан жалости јер су они изгубили у Првом светском рату. Још нисам видео да се на прославе Дана победе зову земље које су изгубиле. Нисам видео да председници Немачке, Италије иду на параду на Црвеном тргу 9. маја, али добро, то је на западу, они не воде толико рачуна, а требало би. Ми смо се заједно са Французима борили против Албанаца који су били на страни Турске, Немачек и Аустроугарске, али добро. Ако буде сусрета у Паризу, не верујем да ће бити разговора”, додао је Дачић наводећи да ће председник Француске Емануел Макрон посетити Србију у првој недељи децембра.

Б92 – Прва

Актуелно

Харадинај пиша по Вучићу! „Kад Вучићу кажу „треба да седнеш“, он одмах седа за сто“

Тзв. Премијер тзв. Kосова Рамуш Харадинај изјавио је да неће бити укидања нити суспензије таксе …

Вучићу, ти ли си? (видео)

Шта паре и издаја направе од човека. Evo zašto se radujem Utisku nedelje . pic.twitter.com/5pErmykNyl— …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *