Истрага тужиоца Мулера о Трамповој „завери са Русијом“ пред признањем краха

* Истрага Роберта Мулера, у коју су полагане колосалне наде као полугу импичмента Трампу – са доказима да изборе 2016-те није добио он већ тајне службе Русије – примакла се свом логичном завршетку. Међутим, уместо да се радују и штелују за скори политички шоу, амерички новинари су почели да публику постепено навикавају на то да никаквог ватромета неће бити, а ни импичмента

* Од Мулера високи државни функционери траже да или излази са новим оптужницама или истрагу приводи крају. А у изгледу је ово друго јер Мулер већ на њихова основна радна места враћа иследнике који су били придодати да му помажу у истрази

* Могуће је да је на Мулерово `кочење` утицало и то што је Трамп коме треба објаснио да ће процедуру импичмента искористити да учини јавним све компромитујуће што има против Хилари Клинтон и других својих политичких опонената и да их оптужи за покушај државног преврата

* А још се појавио ризик да се пажња тамошње јавности окрене према другом страном мешању у америчке изборе. Бивши сарадник Трампове изборне кампање – политички технолог Џорџ Пападопулос само што је учествовао у слушању у Сенату САД затвореног типа, а сенаторима је предочио на који начин су ФБИ и британске тајне службе изводили операције „инфилтрирања и саботаже“ усмерене на Трампову изборну кампању

________________________________________________________________________________

Пише: Иван ДАНИЛОВ, аутор блога Crimson Alter

АКО амерички медији не греше у проценама, веома скоро ћемо имати прилику да посматрамо ужасно и шокантно разочарење приближно половине Американаца.

Реч је о догађају који ће постати главни политички трилер 2017-те — о завршетку истраге о „завери Кремља и Доналда Трампа“ ради захватања власти у САД.

Истрага специјалног прокурора Роберта Мулера, у коју су полагане колосалне наде као полугу импичмента Трампу – са доказима да изборе 2016-те није добио он већ тајне службе Русије – примакла се свом логичном завршетку. Међутим, уместо да се радују и штелују за скори политички шоу, амерички новинари су почели да публику постепено навикавају на то да никаквог ватромета неће бити, а ни импичмента.

„Завера Кремља“ била је превелики залогај за специјалног тужиоца Мулера.

Штавише, појавио се ризик да се пажња тамошње јавности окрене према другом страном мешању у америчке изборе.

Бивши сарадник Трампове изборне кампање – политички технолог Џорџ Пападопулос само што је учествовао у слушању у Сенату САД затвореног типа, а сенаторима је предочио на који начин су ФБИ и британске тајне службе изводили операције „инфилтрирања и саботаже“ усмерене на Трампову изборну кампању.

Од Мулера високи државни функционери траже да или излази са новим оптужницама или истрагу приводи крају. А у изгледу је ово друго јер Мулер већ на њихова основна радна места враћа иследнике који су били придодати да му помажу у истрази.

Американце већ припремају и за могућност да резултати Мулерове истраге никада не постану јавни. Он нема формалну обаветзу да објави до чега је дошао, а мало је вероватно да ће трампу и руској пропаганди пружити задовољство у виду признања да никакве завере није било.

Роберт Мулер

Да је Мулер имао ишта што би потврђивало оптужбе да је Трамп победио захваљујући завери са Кремљом – доказе би понудио јавности уочи више него важних новембарских избора за Конгрес САД. Да би максимално нашкодио кандидатима Републиканске партије.

Како су Трамп и његов тим успели да избегну оно што је до пре неки месец изгледало неизбежним – да Мулер без доказа објави да је постојала Трампова завера са кремљом и да је председник САД узурпатор и Путинов агент?

Ако се има у виду доминација у америчким медијима антируских и антитрамповских расположења – и таква Мулерова изјава без доказа била би довољна да покретању процедуре импичмента обезбеди јавну подршку. У томе би се удружиле у Конгресу САД демократе и бројни антитрамповци међу републиканцима.

Могуће је да је на Мулерово `кочење` утицало и то што је Трамп коме треба објаснио да ће процедуру импичмента искористити да учини јавним све компромитујуће што има против Хилари Клинтон и других својих политичких опонената и да их оптужи за покушај државног преврата.

Од тог Трамповог потеза до озбиљног грађанског рата било би само – пола корака. А био би потпуно у његовом стилујер је нечим сличним већ претио америчком естаблишмену 2016-те – ако покуша да му украде победу на изборима.

Трампови противници и присталице „кремаљске завере“ још имају времена да се предомисле, али тешко да за то имају смелости.

Неславан крај Мулерове истраге уопште не значи да ће „руско мешање“, тема руске сајбер-шпијунаже и „руска претња“ сасвим нестати у САД, али ће извесно бити мање токсични. Доказ је појава у The New York Times текста у којем се тврдило да руске и кинеске специјалне службе прислушкују Трампов телефон.

Амерички председник је исмејао новинаре The New York Times, али проблем неће испарити и ако им опет буду потребни поводи за антируске санкције – у томе неће бити дефицита.

Али, све има и добре стране.

Врло је могуће да ће Трампова администрација због краха Мулерове истраге смелије ићи на контакте са Русијом. И ево, већ је постигнут договор да Трамп и Путин сретну 11. новембра у Паризу…

Знаци да су белој кући мање везане руке су и привремено скидање санкција са Дмитрија Рогозина да би били могући његови преговори са НАСА (почетком 2019-те) и долазак помоћника председника САД Џона Болтона у Москву.

Све ово, наравно, не значи да ће слободније руке бити употребљене за пријатељско грљење. Али, постоје шансе да се после официјелног признања Мулеровог краха са трамповом адсминистрацијом отворе колико-толико суштински преговори. А ако донесу какве позитивне резултате – моћи ће да буду и реализовани. Без ризика да ће председника САД заглавити у затвору због компромиса са Русијом.

Факти

Актуелно

Стечајни управник огласио продају фабрике шинских возила “Гоша“, почетна цена 335 милиона динара

Стечајни управник огласио је данас продају фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке. Некадашњи гигант …

Све мање банака у Србији

Банкарско тржиште Србије се протеклих година знатно променило, смањује се број малих банака које постају …

Један коментар

  1. impičment – još jedna (ne)srBska reč…
    dokle više !?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons