ТРСТЕНИК – ТАЧНО 39-оро деце из Предшколске установе “Бисери” и неколико запослених у овој установи у Трстенику јавило се хитној служби Дома здравља са симптомима повраћања и болова у стомаку у току јучерашњег дана и у ноћи између уторка и среде. Стручњаци Завода за јавно здравље Крушевац су на терену и ради се епидемиолошки и санитарни надзор како би се утврдио узрок тегоба.

У Дому здравља наводе за “Новости” да се Хитној служби у уторак јавило 39-оро деце,а да је 35 упута дато за пријем у Општу болницу у Крушевцу.

– Највише деце је 2014. и 2015.-о годиште, симптоми су дијареја и повраћање и то је у овом тренутку све што знамо-предочава за “Новости” др Радован Поповић, директор Дома здравља у Трстенику.

Према незваничним информацијама, највероватније да је реч о некој врсти патогене клице,а не салмонела,а резултати надзора се очекују кроз два дана. У Општој болници Крушевац наводе да су прегледали 12-оро деце из Трстеника, а да их је шесторо хоспитализовано.

– Од јуче од 18 сати, током ноћи до јутра, појачано је упућивање деце због сличних стомачних тегоба повраћања и болова у стомаку, уз претходну најаву из трстеничког Дома здравља ка Дечијем одељењу у Крушевцу -износи др Савко Марковић,помоћник директора крушевачке болнице.

– По пријему су урађене неопходне дијагностичке анализе,започета је адекватна терапија. Сва деца су стабилног општег стања,очекује се брз опоравак.

Будући да је реч о повећаним броју пријема пацијената са ужег подручја обавештена је и едемиолошка служба, као и санитарна инспекција. У Предшколској установи “Бисери” наводе да се са сличним симптомима јављају и у Крушевцу и у школама из Трстеника, као и да док не стигну резултати не могу да буду сигурно о чему је реч.

– Данас нема ниједног јављања детета, у контакту смо са педијатријом, предузели смо све потребне мере, обавестили Епидемиолошку службу Завода,али званично немамо још увек никакве резултате-предочава за “Новости” Марина Петровић,директорка ПУ “Бисери”.-Наша храна је под сталном контролом, а лекарима су се јављали и васпитачи који нису ни радили тог дана.

Новости.рс