Медији: „Лансет“ распустио научну групу за истраживање порекла ковида
фото: АФП виа Гети фото

Медији: „Лансет“ распустио научну групу за истраживање порекла ковида

Председник Комисије за вирус корона часописа „Лансет“ и професор на америчком Универзитету Колумбија Џефри Сакс распустио је радну групу која је истраживала порекло вируса корона САРС-ЦоВ-2 због могућег сукоба интереса, пише „Волстрит џурнал“.
Сакс је био забринут због веза групе са „Еко хелт алајансом“. Како наводи лист, ова непрофитна организација са седиштем у Њујорку раније је користила америчка средства за истраживање вируса корона слепих мишева са Институтом за вирологију у кинеском Вухану где су забележени први случајеви ковида 19.
„Једноставно нисам желео радну групу која има тако очигледан однос са једном од главних тачака овог истраживања, какав је ‘Еко хелт алајанс’“, рекао је Сакс.
У чланку се објашњава да је до јуна шеф радне групе био председник ове организације Питер Дасзак. Истовремено су и неки чланови групе сарађивали са Дасзаком или самим „Еко хелт алајансом“ у оквиру пројектних активности.
Сакс је додао да ће комисија часописа наставити са истраживањем порекла вируса корона, а раду ће допринети и стручњаци из области биолошке безбедности. Очекује се да ће извештај комисије бити објављен 2022. године.
Према наводима „Волстрит џурнала“ Дасзак је противник лабораторијске верзије порекла вируса корона. Он је раније посетио Вухан у саставу међународне експертске групе СЗО, после чега је организација објавила пуну верзију одговарајућег извештаја. Цурење вируса корона из лабораторије названо је „изузетно мало вероватним“. Како се наводи у извештају, највероватније се пренео на људе са слепих мишева преко друге животиње.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Пре двије године у Кини су заваривали људе у станове, убацивали их у кутије за …

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Трка у наоружању постепено прелази из физичког у дигитални свет. А прву виолину у њој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *