fbpx

Меркелову сопствена партија може уклонити са свих функција – већ у децембру

0
(0)

* Деценијама владајућа партија у Минхену – Хришћанско-социјална унија која је редовно освајала већину гласова – имаће после ових избора у локалном парламенту само 85 посланика од 205 могућих, а то значи да јој фали 18 посланика да би могла да даље влада

* Главни коалициони партнери Меркелове – социјалдемократи – у Баварској су били тек пети, са нешто мање од 10 одсто гласова. То је фијаско јер су изгубили више од половине бирача. Њихов пораз у Баварској може лако испровоцирати и распад владајуће коалиције у Берлину, а то ће извесно значити превремене изборе. Јер, нико више неће хтети да буде „донор за вампира Меркелову“

* Ако нека од тих партија и пристане на коалицију – тражиће `главу` Меркелове, то јест – да она не буде више канцелар. Хоће ли на то пристати она сама и њена Хришћанско-демократска унија? Можда и неће одмах, али ће алтернатива бити – превремени избори на којима ће и партија Меркелове погубити гласове.

* Превремени избори су за њену партију најгоре решење. Зато, ако се за Хришћанско-демократску унију постави питање како се ослободити Меркелове: њеним уклањањем са положаја канцелара и лидера партије или преко превремених избора – њена партија ће изабрати прву варијанту. Стога конгрес Хришћанско-демократске уније, који ће се одржати у децембру, за Меркелову може бити – опроштајни…

________________________________________________________________________________

Пише: Петар АКОПОВ

РЕЗУЛТАТИ избора за баварски парламент нови су и веома болни удар по партијском систему целе Немачке, по владајућој коалицији у Берлину и по Ангели Меркел лично.

Ако успе да се одржи на власти до краја године – то ће бити безмало чудо.

Баварска није само највећа и најбогатија немачка покрајина – она је кључна карика целе Европе и Европске уније као такве. Зато: ако почиње да тресе најстабилнији и најјачи део Немачке – одјек ће уследити и у Берлину и на општеевропском нивоу.

Деценијама владајућа партија у Минхену – Хришћанско-социјална унија која је редовно освајала већину гласова – имаће после ових избора у локалном парламенту само 85 посланика од 205 могућих, а то ззначи да јој фали 18 посланика да би могла да даље влада.

Гласање Бавараца имаће озбиљне последице и на федералном нивоу у Берлину.

Главни коалициони партнер Меркелове – Социјалдемократска партија – била је у Баварској тек пета, са нешто мање од 10 одсто гласова. То је фијаско јер је изгубила више од половине бирача.

Из овога се већ изводе прогнозе да ће социјалдемократи ускоро престати да буду једна од две водеће партије и преместити се на треће, а можда и на четврто место.

Њихов пораз у Баварској може лако испровоцирати и распад владајуће коалиције у Берлину, а то ће извесно значити превремене изборе. Јер, нико више неће хтети да буде „донор за вампира Меркелову“.

Удар по њој може доћи и из Баварске. Њен премијер – Маркус Зедер – на власти је мање од пола године, а на челу Хришћанско-социјалне уније је Хорст Зехофер који је од пролећа министар унутрашњих послова. А он је противник имиграционе политике Меркелове и политике према Русији.

Неуспех његове партије је опомена – да су бирачи у Баварској још критичнији према Меркеловој него сам Зехофер.

Ово може довести до распада „сестринских односа“ између партија Меркелове и Зехофера, а у том случају – пада и „велика коалиција у Берлину. У том случају Меркелову може спасити само нова коалиција са Зеленима или Слободним демократама, али њихови лидер већ показују да немају намеру да крчме свој политички капитал на одржавање Меркелове на власти.

Ако нека од тих партија и пристане на коалицију – тражиће `главу` Меркелове, то јест – да она не буде више канцелар.

Хоће ли на то пристати она сама и њена Хришћанско-демократска унија?

Можда и неће, али ће алтернатива бити – превремени избори на којима ће и партија Меркелове погубити гласове.

У сваком случају, Меркелова неће водити своју партију на те изборе.

Превремени избори су за њену партију најгоре решење. Зато, ако се за њу постави питање како се ослободити Меркелове – њеним уклањањем са положаја канцелара и лидера партије или преко превремених избора – њена партија ће изабрати прву варијанту.

Стога конгрес Хришћанско-демократске уније, који ће се одржати у децембру, за Меркелову може бити – опроштајни…

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Србија није демократија – прекинути преговоре са ЕУ док је Вучић на власти

4.6 (18) Србија није демократија и преговоре о њеном чланству у ЕУ треба суспендовати све …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *