Река, Стара планина

Мештани Старе планине упорни – не желе мини хидроелектрану

0
(0)

Одлука Управног суда да се ипак, дозволи изградња мини хидроелектране Паклештица, на Старој планини, по мишљењу мештана, али и Министарства за заштиту животне средине је преседан. И једни и други кажу да не одустају од борбе за природу. С друге стране, инвеститор не види никакав проблем у изградњу таквог објекта.

Инвеститор не види никакав проблем, с обзиром на то да, уз одлуку Управног суда, има и све грађевинске дозволе.

Река Височица, иначе, дом строго заштићене врсте, рака поточара, али и извор воде за пиће, изградњом хидроелектране, ускоро би могла нестати.

Поновљеном Студијом о утицају изградње хидроелектране на животну средину, Министарство за заштиту животне средине препознало је значај ове реке и прогласило градњу опасном по екосистем.

Пројектант мини хидроелектране Паклештица Драган Јосић сматра да је таква одлука министра Тривана била последица огромног медијског притиска.

С обзиром да је Студија урађена у складу са свим законима и прописима, Управни суд је донео решење да је немогуће понављање поступка. Министарство је покушало да понови поступак, није укинуло дозволу, него је поновило поступак.

Министарство заштите животне средине, је међутим, решење донело након што их је о опасностима по екосистем обавестило предузеће ЈП Србијашуме.

ЈП Србијашуме, управљач заштићеног природног добра Парк природе Стара планина, обратило се Министарству „са мишљењем да би требало преиспитати сагласност овог органа на Студију о процени утицаја на животну средину пројекта изградње мини хидроелектране Паклештица због суштинског неуважавања услова од значаја за заштиту природе и новоутврђених чињеница о евидентираним заштићеним и стого заштићеним дивљим врстама и њиховим стаништима“.

Са таквим тврдњама сагласан је и Александар Јовановић Ћута из покрета „Одбранимо реке Старе планине“, који упозорава да је градња хидроелектране опасна по читав живи свет.

Са аспекта заштите, то би значило потпуну катастрофу за цео височки крај, јер је локација Владикине плоче, место где се обнавља читав живи свет, који живи у води и поред воде.

У саопштењу за Н1, Министарство истиче да ће искористити сва правна средства како би се природа заштитила.

„Министарство се обратило Врховном касационом суду са захтевом да се пресуда Управног суда укине и предмет врати Управном суду на поновно решавање, или пак преиначи, како би се у поновљеном поступку давања сагласности на студију констатовале и узеле у обзир одлучне чињенице и на основу тачно утврђеног стања донела правилна и на закону заснована одлука“, наводи се у саопштењу.

А ни мештани Старе планине не одустају од борбе за заштиту својих река, због чега су велики протест у Пироту заказали за 2. септембар.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

5 (4) Скупштина а. д. „Телеком Србија“ донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних …

„И зграда БИГЗ обећана Малом?!“

5 (4) „Изгледа да се продајом ‘Београђанке’ фирми блиској министру финансија са плагираним докторатом неће …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *