fbpx

Закон о финансијској подршци породици с децом штити државу а не породице

0
(0)

Београд – Закон о финансијској подршци породици с децом, чија примена је почела 1. јула ове године, упркос најавама надлежних, неће олакшати положај родитеља нити ће допринети повећању наталитета, већ држава тим законом штити само себе, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).Марио Рељановић са Института за упоредно право оценио је за ВОИЦЕ  да је нови закон на речима заштитнички, а заправо врло дискриминаторски по оне на које ће се односити.

“Он је политички врло лепо увијен у машницу и украсни папир, а у ствари, унутра имате празну кутију. Они су дали нешто мало другима, а узели су од свих огромну цифру. Укупна сума новца који се исплаћује бити нижа сада него што је била раније. Шири је круг корисника, укључени су и они који нису у радном односу, али су драстично ниже накнаде. Ту је држава уштедела озбиљне паре зато што оних који су ван радног односа и испуњавају те услове, према неким анкетама, има око 15 одсто. Значи, повећаће се круг корисника за око 15 одсто, а смањиће се накнаде за 40, 50, некоме 60 одсто”, навео је Рељановић.

Он је рекао да нова основица значи да готово нико на породиљском неће добити 100 одсто плате.

“Сваки месец у којем мајка није радила се рачуна са нулом, тако да, ако сте радили само шест месеци и имали, рецимо, 50.000 динара плату, шест пута по 50 јесте 300.000 динара. Та сума се дели са 18, па се добије 16.667 динара”, објаснио је Рељановић.

Он је казао да су новим обрачуном основица дискриминисане пољопривредне осигуранице, јер морају да уплаћују доприносе најмање 24 месеца пре порођаја, а не 18 као све остале, а дискриминисане су и жене са високим примањима јер је највећа накнада коју могу да приме ограничена на три просечне зараде.

Додао је да је на тај начин прекршена Конвенција Међународне организације рада о заштити материнства, која предвиђа да мајке, труднице или породиље, за време коришћења тог права, не могу да имају примања која су нижа од две трећине примања која су до тада имала.

ВОИЦЕ је Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања поставио питање зна ли се прецизно колика ће бити уштеда у буџету захваљујући новим мерама, али одговор нису добили.

Уредница портала Бебац (бебац.цом) Јасмина Михњак за ВОИЦЕ је казала да држава не треба да плаћа родитеље да би рађали, већ треба да омогући нормално окружење.

“У оваквом окружењу, где на сваком кораку родитељства имате проблем, док трудницама касне плате, где се жене и даље плаше отказа након породиљског, где имате најскупљу беби опрему, а породиљама се умањују зараде, не видимо никакав помак”, навела је Јасмина Михњак.

Јасмина Михњак је казала да је најпроблематичније то што се за основицу узима 18 зарада, јер је у Србији тешко у континуитету имати посао 18 месеци, а жене врло често остају без посла.

“Највећи проблем имаће управо младе мајке које су остале у другом стању на самом почетку радног стажа. То наравно не подстиче наталитет, јер жене неће планирати породицу, као и до сада, пре добијања стабилног запослења, што је у овој земљи заиста тешко. У овоме видимо још један велики проблем, а то је да ће труднице и у ризичним трудноћама радити до краја трудноће како би добиле већу плату”, казала је Јасмина Михњак.

Новосађанка Тања С, која је у деветом месецу трудноће, запослена је у просвети и каже да је огорчена јер се постојеће стање тешко може издржати.

“Одмах на почетку је та накнада каснила три месеца, па смо позајмили новац од родитеља, пошто смо подстанари, да платимо рачуне и остало. Мислила сам да ћу вратити када добијем све то на гомили. Међутим, добила сам само за један месец и тако се наставило и даље. Последњу накнаду добила сам крајем јула, за април. То је кашњење од скоро три месеца”, навела је она.

Додаје да је то “само кап у препуној чаши” и да озбиљно размишља да, чим дете мало ојача, са породицом напусти Србију.

Правдајући се Законом о финансијској подршци породици с децом, Покрајинска влада је укинула финансијску подршку коју је издвајала за треће дете, па породиље остају ускраћене за 12.000 динара колико је та накнада износила.

ВОИЦЕ/Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАРОВИЋ Вучић спрема нови изборну превару – сви добијају шифру коју морају уписати (видео)

4.8 (5) Председник Народног слободарског покрета који је у оквиру Народног блока , у коалицији …

Још 100 милиона $ дуга и то за сузбијање последица корона вируса

5 (3) Светска банка (СБ) и Влада Србије потписаће ускоро Споразум о зајму 100 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *