fbpx
Насловна / Србија / Мeштани Топлог Дола: Саопштење поводом препада инвеститора и његових плаћеника на наше село

Мeштани Топлог Дола: Саопштење поводом препада инвеститора и његових плаћеника на наше село

4.6
(56)
Обраћамо се свим државним институцијама и грађанима
Ми, мештани Старе планине и Топлог Дола, удружени и сложни, уз подршку Савеза месних заједница и удружења Одбранимо реке Старе планине, већ 36 дана и ноћи смо на барикадама одлучни да, без обзира на различита политичка опредељења мештана, не дозволимо градњу деривационих минихидроцентрала у парку природе Стара планина.
Тражили смо раније у јавном писму институцијама да се воља народа који живи крај наших река и мишљење најврснијих стручњака из области заштите природе, испоштује. Да се забране пројекти МХЕ на територији Старе планине и преиспитају уопште такви пројекти на свим рекама у Србији. Код нас се на Старој планини каже – човек се држи за реч а во за рогове. Упоркос декларативним обећањима Председника државе и локалне самоуправе нико није предузео конкретне кораке да се активност инвеститора заустави. То показују најновији инциденти у општини Брус али још и више препад инвеститора на наше село. Инвеститор је извршио препад на наше село из два правца ноћу пробијајући се кроз непроходне шумске путеве упоркос јасно изказаној вољи мештана. Праћен многим припадницима обезбеђења са капуљачама изазвао је страх и панику код мештана.
Уследио је вербални а потом и физички сукоб преплашених мештана и радника обезбеђења који је један од радника започео на тај начин што је бибер спрејом испрскао по очима неколико мештана и једног припадника полиције. У хаосу који је потом настао било је повређених на обе стране. Само се присебношћу наших младића и полиције овај инцидент није завршио већим крвопролићем и озбиљнијим повредама а незвани гости су заштићени и испраћени од куда су и дошли.
Ми, Старопланинци смо поносан народ и ни од кога не тражимо милостињу или нешто што нам не припада. Ми смо своји на своме, одговорни према славним прецима и нашој деци. Будући да се показало да не можемо веровати државним институцијама у договору са осталим организацијама и слободним људима које нас подржавају Проглашавамо СЛОБОДНУ ЕКО ЗОНУ ТОПЛИ ДО. Ми уводимо МОРАТОРИЈУМ за све МХЕ и сличне пројекте које нарушавају природу и живот људи на нашој територији. Дозволе за било какву градњу у атару села ће до увођења реда давати само окупљени народ на Тргу слободних река у консултацију најврснијих стручњака из области архитектуре и заштите природе. До законског решавања овог питања људи ће бити у приправности а страже ће остати на нашем мосту.
Нама су потребни путеви јер смо одсечени од света и улагања у туризам и сточарство које би привукле нашу децу и креативне младе људе из Србије да започну посао у овој области. То су по нама развојне шансе ове планине. Још једном да поновимо: Нису нам потребне наше реке сахрањене у цевима зарад занемарљиве количине киловата електричне енергије. Ми смо већ на биолошком минимуму! Не желимо да нам и река пресуши.
Слобони људи, Слободне реке, Слободне планине.
Мештани села Топли До
Председник МЗ
Божидар Цветковић
У Топлом Долу, 9. октобра 2019.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потресно: Монахиње, које чувају гроб патријарха Павла, обраћају се народу и патријарху Иринеју (видео)

4.9 (7) На Ваведење 2019, патријарх Иринеј је донео одлуку да се мирским свештеницима да …

ПЕСМОМ ПО СУСПЕНЗИЈЕ Стотине запослених удаљени с посла, најавили тужбе против Поште (видео)

5 (18) Штрајк запослених у Поштама Србије се наставља упркос претњама и суспензијама, које је …

2 Коментара

  1. Bravo! Drzite se samo tako!

  2. Ovo je pravi primer patriotizma, i odanosti prirodi i životnoj sredini. Lekcija za sve!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *