Мештанин Ораховца: Срећни смо кад стигне социјална помоћ

0
(0)

Трајан Шарић, житељ српског дела Ораховца, градића удаљеног 70 километара од Грачанице, каже за „Вести“ да су у том виноградарском крају могућности за зараду сведене на минимум. Иронично додаје да се Срби највише обрадују кад на вратима локалне продавнице прочитају обавештење да је стигла социјална помоћ.

Значи, незапосленост је највећи проблем? 
– Да, то је велики проблем. С друге стране, упражњена су два радна места у локалној амбуланти која је у систему државе Србије. Једна особа је отишла у пензију, друга је преминула, али још није објављен конкурс за та радна места. А имамо троје младих медицинских техничара који не могу да се запосле јер је одлука Влада Србије да нема новог запошљавања.

Имају ли шансе да Срби раде нешто друго осим у државним институцијама?

– Не. Чак и ако се баве пољопривредом, ова година за виноград је катастрофа. Не могу да продају вино и ракију јер су приноси ове године баш лоши. Проблем је и с извозом. Има Срба који раде у локалним косовским институцијама, при канцеларијама за заједнице у Ораховцу и Великој Хочи, али то није довољно. Рецимо, медицинска техничарка која је била запослена у локалној амбуланти је примала плату и од српских и од косовских институција. Косовске институције су објавиле оглас за посао и пријавило се четворо за то радно место.

Ипак, Срби се понекад и обрадују? 
– Да, када се дели социјална помоћ. Ево, данас се дели и можеш да видиш како су сви расположени. И тако ће да буде у наредних пет дана, а после све по старом. Јер и та социјална помоћ за четворо деце је око 15.000 динара, и то само ако си незапослен. А ако јеси и примаш минималац од 11.000 динара, онда је та помоћ много мања.

Да ли може са тим да се живи? 
– Може, може… али само ако не шеташ децу, па они не виде продавницу и траже да им купиш нешто. С тим новцем, прво и основно, мораш да платиш струју која је око 25 евра, онда плаћамо ђубре пет евра, и исто толико воду. Дакле, најосновније ти је око 35 евра, а после шта остане.

Шта бисте поручили Влади Србије? 
– Да нам лепо каже – останите или снађите се како знате, да нам не пружа лажну наду.

У школи 50 деце

Колико има Срба у Ораховцу?
– Тренутно у Ораховцу нема више од 150 Срба, мада тај број варира. Многи су на одмору, а иначе овде их живи од 250 до 300. У школи има око 50 деце.

Срби и даље одлазе

У српском делу Ораховца је у мају продато 15 кућа. Какве је сада ситуација?
– То се и даље дешава, и право да кажем, баш сам зачуђен. Ти људи који продају су људи који раде, који имају добра примања. Не знам зашто то раде.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

фото: Дарко Дозет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

1000 дана од убиства Оливера Ивановића, истрага и даље тапка у месту

5 (3) Поводом 1000 дана од убиства Оливера Ивановића Српски национални форум и Народни покрет …

Лајчак, поздравио те Драгче у име Србије и понудио ти договор сад одмах, далеко је пролеће (видео)

5 (1) Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчк долази у посету Приштини, па Београду одмах након …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend