понедељак , 30 новембра 2020

МИ ЊИМА ССП ОНИ НАМА РАМПУ: Затворена врата Европске уније за српско месо млеко и јаја!

0
(0)

Због застарелог процеса производње, неозначавања производа, те лоших контрола квалитета, српски пилићи, јаја, свиње и млеко не могу да се извозе на тржиште Европске уније (ЕУ).

Тако свиње не могу пут ЕУ јер је код нас законом обавезна вакцинација против свињске куге, док су те вакцине у Европи строго забрањене.

– Зато свињско месо на тржиште ЕУ можемо да шаљемо само термички обрађено. Такође, немамо још увек дозволу ни за извоз млека у ЕУ, осим једне млекаре, јер такође не испуњава европске стандарде квалитета, као ни због застареле технологије – наводи аграрни аналитичар Војислав Станковић.

И са живинским месом такође постоји проблем због стандарда, када је реч о извозу за ЕУ, наводи Станковић.

Миладин Шеварлић, агроекономиста и професор Пољопривредног факултета у Земуну, додаје да ни млеко не можемо да шаљемо пут ЕУ, и то пре свега јер је код нас садржај афлатоксина изнад 0,05 микрограма по килограму млека, али и због повремене појаве афлатоксина у сточној храни, пре свега у кукурузу, због чега се повећава и његов садржај у млеку.

– Предлагао сам да се изврши категоризација млека на три класе, и то тако да једна буде у нивоу европског стандарда, друга од 0,05 до 0,25 и трећа класа од 0,25 до 0,5 микрограма по килограму млека. Међутим, надлежни то, нажалост, неће да прихвате – истиче Шеварлић.

Он наводи да ни јаја не можемо да шаљемо на европско тржиште.

– За јаја нема стандардизације у складу за законима ЕУ, као ни означавања. То су такозване нецаринске баријере, којима се развијене земље боре против конкуренције из трећих земаља – напомиње Шеварлић.

Станковић истиче да је основни проблем тај што још увек немамо Националну лабораторију, и то опремљену стручним кадровима.

– За то пак недостају финансијска средства. Али, свакако, мора се што пре донети и нови закон о безбедности хране и формирати надзорно тело које би се старало о спровођењу тог закона. Ако бисмо то урадили, могли бисмо много више да извозимо у Европу, јер би се контролисала примена свих неопходних стандарда – закључује Станковић.

Извор: Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

ЕУ увезла на десетине милиона милиона неисправних маски

4.9 (8) Европска комисија утврдила је да је готово 23 милиона заштитних маски у Европској …

4 Коментара

  1. Ко мисли да ће Србија извозити у ЕУ и као члан (недај Боже) ЕУ тај је луд,ЕУ је експорт не импорт,са ТТИП и САД ће нас тровати!

  2. Сваки поштен грађанин Србије зна шта су нам чланице НАТО урадиле, РАК РАНЕ су неизлечиве. Шта се очекује од тих истих , да учине нешто корисно за Србију и народ ? У свим медијима може се видети да се милијарде исисавају из Србије и да је Србија тотално економски окупирана. Просечан грађанин Србије то види , само ЕКСПЕРТИ то не виде, они доводе разне инвеститоре да за наше паре “ унапреде “ све што су јуче немилосрдо разорили – уништили.

  3. Što se živinskih prozvoda tiče, sećam se da je neki čovek kome se ne sećam imena, veliki proizvođač tovnih pilića, pričao u emisiji „Dobra zemlja“: U Srbiju iz EU može da uđe: jaje(konzumno ili embrion), pile, kokoška, jato, meso, otpad, bilo šta… Iz Srbije u EU ništa od navedenog… Kad su pregovarali sa Rusima, bilo je ili da se piliće šalju avionom, ili iz luke Bar da putuju danima do luke u Crnom moru… Dakle oba slučaja su bila neizvodljiva jer su neprofitabilni… Nebitno što bi kroz EU bili samo u tranzitu, zapečaćeni carinskim žigom, jednostavno, ne može da uđe na prostor EU…

  4. Uhh sto mi je milo…Pa to je I budala mogli da vidi,da ce tako biti…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend